Ništa novo: Birokracija koči nordijska ulaganja u Hrvatsku

Vlada mora provesti ozbiljne reforme hrvatskoga gospodarstva kako bi ga učinila konkurentnijim, rekao je u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović predstavnicima Nordijske gospodarske komore i pozvao ih da dođu, ulažu i pomognu Hrvatskoj u tom procesu.

Kao gost radnog ručka komore koju su 2005. osnovale nordijske zemlje u svrhu zajedničkog pristupa hrvatskim gospodarstvenicima, Josipović je rekao da je optimist unatoč lošim gospodarskim pokazateljima i prognozama rasta od 0,2 do 1 posto. Uvjeren sam da smo reformama na putu u EU Hrvatsku učinili boljom zemljom, no moramo nastaviti, naglasio je predsjednik u govoru održanom odmah nakon sastanka s izaslanstvom propale tvrtke Đakovštine što je i spomenuo.

Stečaj Đakovštine je slučaj u kojem su se sublimirale mnoge loše strane hrvatskoga gospodarstva, od nemara do korupcije, rekao je.

Birokracija i sporost

Birokracija, sporost u izdavanju dozvola potrebnih za poslovanje, opterećenost bezbrojnim propisima (prereguliranost), nelikvidnost, teret su koji obeshrabruje izlagače, rekli su i predsjednik Josipović i sudionici diskusije.

Moramo provesti daljnju ozbiljnu reformu pravosuđa radi jačanja efikasnosti, rekao je Josipović i ocijenio da postoji mnogo besmislenih procedura.  Robna razmjena Hrvatske s nordijskim zemljama (Norveška, Švedska, Finska i Danska) iznosila je 230 milijuna eura prošle godine s velikim deficitom na hrvatskoj strani, rekao je predsjednik NGK Darko Eisenhuth. (Hina/jk) 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox