Njemačka mora uravnotežiti proračun dvije godine prije plana

Foto: Shutterstock

Njemačko ministarstvo financija objavilo je da će uravnotežiti proračun već ove godine, odnosno dvije godine prije nego što se očekivalo. 

Prema ranije zacrtanom cilju Berlina, državni proračun trebao je biti uravnotežen do 2014. No, "temeljem naših ažuriranih projekcija, Njemačka će postići uravnoteženi proračun već u 2012.", stoji u današnjem priopćenju ministarstva financija. Glasnogovornik ministarstva poboljšanje pripisuje višim prihodima od poreza i nižim troškovima financiranja zbog niskih kamatnih stopa. Temeljem sadašnjih pretpostavki, ukupan proračunski manjak, prema kriterijima sporazuma u Maastrichtu, bit će u potpunosti sveden na nulu u ovoj godini, kazao je.

Njemačko gospodarstvo zasad se prilično dobro drži, ostavši neokrznuto teškom dužničkom krizom koja je mnoge susjede gurnulo u recesiju. Nezaposlenost ih, za razliku od mnogih drugih, ne muči budući da je i dalje blizu najnižih razina u posljednja dva desetljeća, što znači da su im porezni prihodi snažni a isplate naknada za nezaposlene na niskim razinama.

Dok su mnoge prezadužene zemlje pogođene visokim troškovima zaduživanja, Njemačka je profitirala od vrlo niskih troškova zaduživanja koje joj jamči status sigurnog utočišta za kapital u nestabilnim vremenima. Njemački proračun bi u 2013. i 2014. godini čak mogao iskazati višak od 0,5 posto BDP-a, nakon čega se očekuje uravnoteženi proračun u 2015. i 2016., prema srednjoročnim projekcijama ministarstva.

Udio javnog duga u BDP-u očekuje se ove godine u visini 81,5 posto BDP-a, nakon 80,5 posto u 2011., a do 2016. bi se mogao spustiti i do 73 posto, prognozira ministarstvo. Prema propisima iz sporazuma u Maastrichtu, članice eurozone ne smiju dozvoliti da im proračunski manjak premašuje tri posto BDP-a i dužne su uravnotežiti proračune u srednjoročnom razdoblju. Državni dug ne bi im smio premašivati 60 posto BDP-a. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox