Njemačka planira ograničiti plaće zaposlenicima u spašenim bankama

Njemačka vlada planira uvesti 'plafon' za plaće zaposlenika u bankama koje su primile državnu pomoć, u visini 500.000 eura, rekli su izvori bliski vladi.

Banke u kojima država ima najmanje 75 posto vlasničkog udjela, poput Hypo Real Estatea (HRE), ne bi smjele zaposlenicima i članovima uprave isplatiti plaću veću od 500 tisuća eura, niti dodatne bonuse.

U bankama poput Commerzbanka u kojima je država vlasnik manjeg udjela, gornja granica bi također bila 500.000 eura, ali će plaću moći činiti fiksni i varijabilni dio, pri čemu potonji neće biti isplaćen u slučaju stečaja banke.

Novi propisi o ograničavanju bonusa neće važiti za tražbine koje datiraju prije početka 2011. godine.

Na zahtjev vlade Commerzbanku je ograničena isplata vrtoglavo visokih bonusa u 2008. i 2009. Vlada u Berlinu postala je vlasnik manjeg udjela u toj banci, priskočivši joj u pomoć s 18 milijardi eura nakon kolapsa investicijske banke Lehman Brothers.

Commerzbank otad poziva dioničare i vladu da revidiraju strukturu kompenzacija kako bi ostala konkurentna u odnosu na rivale koji i dalje isplaćuju više plaće vodećim bankarima. Banka je odbila komentirati najnovije navode.

Iznimke su moguće u slučaju da banka plati punu kamatu na državnu pomoć ili vrati polovinu novca državi, napominju isti izvori.

Novi propisi trebali bi biti obuhvaćeni novim zakonom o restrukturiranju banaka a morali bi dobiti suglasnost vladajuće koalicije u utorak. Parlament bi o njima trebao odlučivati u četvrtak. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox