Njemačka ulaže 20 milijardi eura u proširenje električne mreže

Proširenje električne mreže povezano s planiranim napuštanjem nuklearne energije stajat će Njemačku u narednih 10 godina oko 20 milijardi eura, upozorili su tamošnji mrežni operateri.

Ti troškovi uključeni su u 10-godišnji plan razvoja električne mreže, kazao je čelnik operatera Tennet Martin Fuchs na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Plan su kancelarki Merkel u Bonnu predstavili veliki njemački operateri visokonaponskih mreža Tennet, Amprion, 50Hertz i TransnetBW.

Fuchs je rekao da će oko polovice ukupnog iznosa biti uloženo u modernizaciju postojeće mreže, dok će ostatak biti potrošen na postavljanje 3.800 kilometara novih vodova, uglavnom visokonaponskih. Mreža mora biti znatno poboljšana kako bi mogla prenositi električnu energiju proizvedenu u solarnim i vjetroelektranama koje bi dijelom trebale nadomjestiti nuklearke. Njemačka je zakonom propisala potpuno napuštanje nuklearne energije do 2022.

Ne bude li proširena električna mreža, napredak na području obnovljivih izvora energije neće dati rezultate, rekao je šef agencije za elektroenergetske mreže Jochen Homanna na istoj konferenciji za novinare. Njemačkoj posebice nedostaju visokonaponski vodovi na potezu sjever-jug, budući da se energija proizvodi iz vjetra uglavnom na sjeveru dok se većina potražnje generira na izrazitije industrijski razvijenom jugu i zapadu zemlje. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox