Njemačka upozorava da se ne treba previše uzdati u ECB

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio je u ponedjeljak da ne bi trebalo previše očekivati od ovotjednog sastanka Europske središnje banke (ECB) na kojem bi prema očekivanju tržišta trebale biti objavljene nove mjere za suzbijanje krize.

Moramo biti vrlo oprezni da ne gajimo previše neutemeljenih očekivanja, rekao je Schaeuble u intervjuu za radio Deutschlandfunk.

Njemačka vlada smatra da se „monetarna politika ne smije koristiti za financiranje državnog duga" i da se svaki potez u tom smjeru "mora sasjeći u korijenu", rekao je. Berlin je uvjeren da ECB neće donijeti odluku koja bi bila u suprotnosti s njegovim mandatom, istaknuo je Schaeuble.

Očekivanja povezana s redovitim sastankom upravnog vijeća ECB-a u koji će biti održan ovog četvrtka doista su velika, pa tako tržišta očekuju da će ECB ponovo priskočiti u pomoć eurozoni kako bi se riješila naizgled beskonačna dužnička kriza.

Na prošlomjesečnom sastanku predsjednik ECB-a Mario Draghi rekao je da bi središnja banka "mogla" nastaviti s kupnjom obveznica, ali pod strogim uvjetima na kojima se još radi.

Guverener njemačke središnje banke i član upravnog vijeća ECB-a Jens Weidmann odlučno se protivi takvom programu.

Weidmann tvrdi da se kupnja obveznica, kojom su u prošlosti snižavani troškovi posuđivanja zemalja pogođenih krizom, može izjednačiti s tiskanjem novca kako bi se platili dugovi. To je pak izričito zabranjeno statutom ECB-a.

On također strahuje da će te mjere podgrijati inflaciju, smanjiti pritisak na rastrošne vlade da dovedu svoje financije u red i nagristi neovisnost ECB-a. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox