Nova ljubljanska banka: Za nas bi bilo dobro da Agrokor kupi Mercator

Nova Ljubljanska banka odgovorila je na sumnje slovenske državne agencije za upravljanje imovinom (AUKN) da svojim postupcima u pregovorima s Agrokorom o prodaji dionica Mercatora u svom portfelju nije djelovala u dugoročnu korist dioničara, odnosno države kao svog većinskog vlasnika.

Pozivajući se na odredbe ugovora s Agrokorom koji je već bio usklađen, NLB navodi da su se prije početka pregovora s Agrokorom upoznali i s drugim alternativama, ali su utvrdili da prodaja 10,75 posto dionica Mercatora u konzorciju s drugim suvlasnicima Mercatora za najveću slovensku banku predstavlja dobru priliku.

Bolji cash flow

Otkrivajući pojedinosti o sporazumu koji je bio postignut u pregovorima prodajnog konzorcija sa Agrokorom, NLB navodi da je studija o financijskoj stabilnosti Agrokora kao potencijalnog kupca pokazala da je njegov "cash flow" u 2010. godini bio 331 milijun eura, skoro dvostruko veći od Mercatorovog. Uz to, Agrokorova zaduženost od 1,369 milijardi eura (u sporedbi sa zaduženošću Mercatora od 1 milijarde) nije kritična s obzirom da mu većina zaduženja dospijeva 2016. godine, a transakciju je planirao izvesti dijelom s vlastitim kapitalom, a dijelom uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), što je unešeno i u nacrt ugovora. navodi u obrazloženju NLB.

Što se tiče rizika vezanih na realizaciju nacrta ugovora s Agrokorom, oni postoje, a vezani su na način izvedbe transakcije s obzirom da Agrokoru prethodno nije bilo omogućeno da izvrši dubinski pregled poslovanja (due dilligence) u Mercatoru.

Ti su se rizici, pojašnjava NLB, odnosili u prvom redu na mogućnost da Agrokor odstupi od transakcije u slučaju pogoršanja poslovanja Mercatora. No, budući da alternativnih kupaca Mercatorovih dionica nije bilo, takav rizik za prodajni konzorcij zapravo i nije bio realan, pojašnjava u odgovoru AUKN-u Nova Ljubljanska banka.

Cijena od 89,5 mil. €

Što se tiče financijskih efekata koju bi prodaja Mercatorovih dionica Agrokoru imala za NLB, najveća slovenska banka tvrdi da bi za svoje dionice po cijeni koja je bila dogovorena s Agrokorom dobila 89,5 milijuna eura i da bi to pozitivno utjecalo na njezin poslovni rezultat.

Kao dodatne razloge koji su ju naveli na ocjenu da je ugovor s Agrokorom za NLB koristan, banka tvrdi da bi prodaja dionica Mercatora iz portfelja NLB-a bila u skladu s prihvaćenom strategijom banke o prodaji nestrateških investicija, a isto tako i u skladu s preporukama Europske komisije o restrukturiranju banaka. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox