Obrtna sredstva za izvoznike po kamatnoj stopi 0,8 posto na rok do 3 godine

HBOR je poslovnim subjektima koji ostvaruju najmanje 10 posto prihoda od izvoza omogućio odobrenje kredita za obrtna sredstva na rok otplate do 3 godine uz kamatnu stopu 0,8 posto bez naknade za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.


U cilju osiguranja snažnije podrške izvoznicima putem povoljnijih uvjeta kreditiranja, prvenstveno tekućeg poslovanja te financiranja podmirenja kratkoročnih obveza, HBOR je uveo nove pogodnosti po programu kreditiranja „Obrtna sredstva“.

Izvoznici, koji su po ovom programu definirani kao poslovni subjekti koji su ostvarili najmanje 10 posto prihoda od izvoza u posljednjoj godini za koju su dostupna financijska izvješća, od sada mogu financirati svoja obrtna sredstva po kamatnoj stopi od 0,8 posto na rok otplate do 3 godine bez naknade za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava. Izravno kreditiranje izvoznika omogućeno je za iznose 10 milijuna kuna ili više, a za niže iznose kredita izvoznici mogu podnijeti zahtjev za kreditiranje po istim uvjetima putem 11 poslovnih banaka.

Za ostale subjekte i dalje su na snazi postojeći uvjeti ovog programa - kreditiranje uz kamatnu stopu od 2 posto godišnje za rok otplate do 1 godine, odnosno 3,5 posto za rok otplate do 6 godina. Krediti se odobravaju putem poslovnih banaka, a zahtjev za kredit u iznosu višem od 37 milijuna kuna može se podnijeti i izravno HBOR-u.

Obrtna sredstva za oporavak od potresa uz kamatnu stopu od 0,3 posto

Poslovnim subjektima kojima su potrebna sredstva za oporavak od posljedica potresa i/ili gospodarski razvitak Sisačko-moslavačke županije omogućeno je kreditiranje obrtnih sredstava po kamatnoj stopi od 0,3 posto na rok otplate do 6 godina, bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita. Ovi subjekti zahtjev za kredit za obrtna sredstva u iznosu višem od 100 tisuća eura mogu podnijeti izravno HBOR-u. HBOR izravno ili putem poslovnih banaka kreditira investicije na ovom području uz kamatnu stopu od 0,8 posto također bez navedenih naknada.

HBOR odobrio gotovo 40 posto svih kredita koji su poduzetnicima odobreni u okviru Mjera COVID-19

U okviru programa „Obrtna sredstva“ provodi se i privremena Mjera COVID-19 kojom su uvedeni posebni uvjeti za kreditiranje poduzetnika koji imaju COVID score. Krediti se odobravaju u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika te izravno za iznose kredita iznad 37 milijuna kuna. Dodatno, izravno odobrenje omogućeno je izvoznicima i njihovim dobavljačima, kao i poslovnim subjektima koji ostvaruju prihode od turizma za kredite iznosa 1,5 milijuna kuna ili više, uz kamatnu stopu već od 0 posto za prve tri godine otplate, odnosno od 1,5 posto u 4. i 5. godini otplate. Navedene kamatne stope primjenjuju se i na HBOR-ov udio pri odobrenju kredita u suradnji s poslovnim bankama.

U okviru Mjera COVID–19 HBOR je do sada odobrio 2 milijarde kuna kredita za obrtna sredstva što čini gotovo 40 posto ukupno odobrenih kredita koje su sve banke u Hrvatskoj odobrile poduzetnicima u okviru Mjera COVID-19. Dodatno, radi poticanja banaka na kreditiranje poduzetnika, HBOR je u okviru Mjera COVID-19 uveo i nove načine osiguranja kredita i izdavanja jamstava kojima preuzima i do 100 posto rizika povrata odobrenih kredita. Uz ovakvo HBOR-ovo osiguranje, banke su do sada poduzetnicima odobrile više od 2,2 milijarde kuna kredita.

Odobrenje kredita samo uz mjenice i zadužnice, investicijski krediti uz kamatnu stopu već od 1,3 posto

Za odobrenje izravnih kredita HBOR-a poslovni subjekti mogu koristiti jamstva u okviru Pan-europskog jamstvenog fonda (EGF), zahvaljujući kojima krediti mogu biti odobreni samo uz mjenice i zadužnice. Ova pogodnost može se koristiti za HBOR-ove kredite za obrtna sredstva kao i za investicijske kredite čija se kamatna stopa kreće već od 1,3 posto. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox