Od nove 2022. godine vrijedi nova karta regionalnih potpora

Europska komisija odobrila je novu kartu regionalnih potpora za Hrvatsku za razdoblje 2022. – 2027 što će omogućiti značajno veće sufinanciranje za sve regije. Hrvatska je dosad (prema europskoj „Nomenklaturi prostornih jedinica za statistiku- NUTS“) bila podijeljena na dvije regije Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a od 1. siječnja 2022. imat će ih četiri:

1.Panonsku (obuhvaća: Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku Vukovarsko-srijemsku, Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju)

2.Sjevernu (obuhvaća: Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju)

3.Jadransku (obuhvaća: Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Istarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju)

4.Grad Zagreb.

Nova karta regionalnih potpora primijenit će se na fondove EU-a u novom programskom razdoblju te na potpore u sklopu natječaja u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Za svaku od navedenih regija utvrđen je maksimalni intenzitet potpore (iznos koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja).

Intenzitet potpore tako se s dosadašnjih 25% povećava na 50% za Panonsku i Sjevernu Hrvatsku te na 40% za Jadransku odnosno 35% za regiju Grad Zagreb.

Prema novim pravilima, svim poduzetnicima povećavaju se iznosi bespovratnih sredstava. Za projekte velikih poduzeća maksimalni intenzitet potpore iznosit će 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja u regijama panonska i sjeverna Hrvatska, 40 posto u jadranskoj Hrvatskoj te 35 posto u Gradu Zagrebu.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća.

Tako se za srednja poduzeća potpore penju do maksimalno 60 posto, a za mala do maksimalno 70 posto prihvatljivih troškova, koliko će moći dobiti poduzetnici u najslabije razvijenim regijama.

PS/LŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox