Odgađa se konačna odluka o ponudi za preuzimanje Mercatora?

Iako je Agrokorova neobvezujuća ponuda o preuzimanju 52 posto dionica Mercatora važeća do kraja veljače, malo je mogućnosti da se ona iz tehničkih i političkih razloga realizira, ocjenjuju slovenski mediji. 

Realno je očekivati da će se skupština dioničara Nove Ljubljanske banke, na kojoj bi bila donesena konačna odluka o skoro 11 posto Mercatorovih dionica i ponudi Agrokora, održati tek u drugoj polovici ožujka, navode ljubljanski dnevni list Dnevnik i poslovni dnevnik Finance. Odluka NLB-a mogla bi presudno utjecati i na ostale članove prodajnog konzorcija koji ima natpolovični udio u Mercatoru, a uprava najveće banke u državnom vlasništvu prepustila je osjetljivu odluku o Agrokorovoj ponudi skupštini dioničara, podsjeća list.

Interese države na skupštini dioničara vjerojatno će zastupati agencija za upravljanje državnom imovinom, koja se i dalje protivi prodaji Mercatorovih dionica ocjenjujući da bi to imalo šire negativne učinke na slovensko gospodarstvo, makar ju nova vlada koja se tek konstituira namjerava reorganizirati. Ugovor o prodaji Mercatora Agrokoru štetan je za one koji prodaju dionice, ali u prvom redu za Mercator i potpis takvog ugovora bio bi neodgovoran, stajalište je AUKN-a koje prenosi Dnevnik. U agenciji, tvrdi list, navode da će učiniti sve kako ne bi došlo ni do isplate odštete predviđene ugovorom između vlasnika Mercatorovih dionica koji su se lani udružili u prodajni konzorcij ako jedan od njih odustane.

Negativni učinci prodaje daleko nadmašuju predviđene odštetne zahtjeve NLB-u, navode u AUKN, prenosi list. Anketa objavljena u Delu početkom ovoga tjedna pokazala je da se više od 80 posto Slovenaca protivi mogućoj prodaji Mercatora hrvatskoj konkurenciji, a stajalište prema Mercatoru još moraju definirati stranke u okviru koalicijske vlade desnog centra koju će voditi Janez Janša, navodi Dnevnik. Na pitanje Dnevnika kako gledaju na moguću prodaju NLB-ovih dionica Agrokoru, u Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci su naveli da je to stvar odluke nove vlade koja još nije formirana.

No, piše Dnevnik, teško je očekivati da će Mercator biti prodan Agrokoru, osim ako bi Janša popustio "lobističkim pritiscima" neoliberalne Građanske liste Gregora Viranta koju je uzeo u svoju koaliciju. Dnevnik dodaje da je u zadnjim izjavama primjetno odstupanje te stranke od liberalističkog odnosa prema državnoj imovini koju je zastupala tijekom kampanje pred parlamentarne izbore. U Građanskoj listi sada ne žele komentirati svoj odnos prema prodaji Mercatorovih dionica kojima raspolaže NLB, ali priznaju da će se država o tom pitanju morati izjasniti budući da je u NLB-u većinski vlasnik, navodi ljubljanski Dnevnik. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox