OMV kupuje ruski Zarubežnjev?

Pola godine od najave prodaje OMV-a počinje borba naftnih divova, a prema nekim najavama benzinske postaje u Hrvatskoj i BiH mogao bi preuzeti ruski Zarubežnjev.

Informaciju da su Rusi zainteresirani za preuzimanje potvrdili su i u Optima grupi, Zarubežnjeovoj tvrtki u BiH. Kupnja OMV-ovih benzinskih pumpi bila bi prvi iskorak Zarubežnjefta - bilo izravno, bilo preko Optime - na hrvatsko tržište maloprodaje naftnih derivata. Pregovori su, kaže sugovornik, još u početnoj fazi, no dobro se razvijaju, pa se u Zarubežnjeftu, koji ionako dulje vrijeme gleda prema Hrvatskoj, nadaju njihovu uspješnom završetku i skoroj zamjeni OMV-ova brenda onim Zarubežnjeftovim.

Mogu potvrditi da je Zarubežnjeft već u pregovorima s OMV-om. Zanimaju nas njihove benzinske crpke i u Hrvatskoj i u BiH. Širenje poslovanja u Hrvatskoj za nas bi bio veliki korak i iskoristili bismo ga za daljnju ekspanziju na hrvatskom tržištu - kratko je kazao izvor iz Optime. O novcu koji je Zarubežnjeft spreman dati za preuzimanje OMV-ove mreže u Hrvatskoj i BiH naš sugovornik nije želio govoriti, piše jutarnji.hr

OMV je cijeli proces prodaje povjerio Deutsche Banku, a kao glavne razloge prodaje naveli su da se Hrvatska i BiH “optimalno ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe”, kao i da kompanija želi pojednostaviti svoj portfelj i postupno se odmaknuti od prerade nafte i trgovine prema istraživanju i proizvodnji te prema plinskom biznisu. OMV je na hrvatskom tržištu prisutan od 1992., a do danas je sagradio 63 benzinska servisa i zapošljava 70 ljudi. Njegov udio na hrvatskom tržištu maloprodaje naftnih derivata iznosi 13 posto, što ga čini prilično jakim igračem.

Prodaja bi mogla ugroziti INU?

Kolateralna žrtva prodaje OMV-a u Hrvatskoj mogla bi biti - Ina. Naime, ako Zarubežnjeft ili (što je sada malo vjerojatno) Lukoil kupe hrvatski OMV, Inine će rafinerije imati još manje posla, što znači da će potonuti u još dublju krizu. Razlog je to što Zarubežnjeft u susjednom Bosanskom Brodu ima rafineriju , iz koje bi naftnim derivatima opskrbljivao i svoje novo poslovno carstvo u Hrvatskoj, a što u Zarubežnjeftu ne taje. S druge strane, Lukoil ima veliku rafineriju na Siciliji, iz koje bi također razmjerno lako mogao transferirati naftne derivate na naše tržište, posebno nakon što Hrvatska u srpnju sljedeće godine pristupi EU. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox