Oporavak američkog dolara zbog prosvjeda u Egiptu

Početkom prošloga tjedna dolar je na valutnim tržištima bio pod pritiskom, pa je njegova vrijednost prema košarici valuta potonula na najnižu razinu u 11 tjedana, no zbog prosvjeda protiv vlade u Egiptu u petak je nadoknadio gotovo sve gubitke iz prethodnih dana.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen. Oslabio je blagih 0,04 posto, na 1,3610 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 0,63 posto, na 111,80 jena. Dolar je, pak, prema japanskoj valuti oslabio 0,55 posto, pa je njegov tečaj pao na 82,10 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,54 posto, na 78,18 bodova.

Popustljiva monetarna politika američke središnje banke FED

Gotovo cijelog prošlog tjedna dolar je bio pod pritiskom jer se procjenjuje da će američka središnja banka Fed i dalje voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku, dok bi Europska središnja banka, zbog jačanja inflacije u eurozoni, uskoro mogla povećati kamatne stope.

Euro je dobio podršku i od snažne potražnje za prvim, pet milijardi eura vrijednim izdanjem obveznica Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF) u utorak.

Zbog toga je u četvrtak tečaj eura skočio na 1,3756 dolara, najvišu razinu od 22. studenoga prošle godine. Pritom je dolarov indeks zaronio na samo 77,59 bodova, najnižu razinu u 11 tjedana.

Krizom u Egiptu dolar ojačao, a euro pod pritiskom

Međutim, u petak su se zbog proturežimskih prosvjeda u Egiptu ulagači odlučili povući iz rizičnijih ulaganja i potražiti utočište za svoj kapital u investicijama koje tradicionalno slove za sigurnije. Zbog toga se na valutnom tržištu euro našao pod pritiskom, dok su američka, švicarska i japanska valuta ojačale. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox