Oprezan optimizam u vezi Grčke podupro euro

Euro je srijedu na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru zahvaljujući opreznom optimizmu ulagača da će Grčka dobiti novu tranšu pomoći i time zasad izbjeći bankrot.

 

Nakon što je dosegnuo 1,3690 dolara, euro je odustao od dijela ranijih dobitaka i njime se trgovalo po 1,3608 dolara, u plusu od oko 0,2 posto tijekom dana. U odnosu na jen stabilizirao se na 104,43 jena. Dolar je također oslabio i prema jenu, za 0,6 posto, na 76,33 jena, te se i dalje drži blizu rekordno niske razine od 75,941 jena, na koju se spustio u kolovozu na platformi za elektronsko trgovanje EBS.

Europska komisija objavila je da bi se fiskalni inspektori iz Europske unije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebali u četvrtak vratiti u Atenu.

 

Špekulacije tržišta o pozitivnoj ocjeni trojke međunarodnih kreditora Grčke pomogle su jačanju eura prema dolaru na najvišu razinu u tjedan dana.

 

Priče o prijedlozima o povećanju aktualnog 440 milijardi eura vrijednog kriznog fonda eurozone, Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), već su u utorak potaknule potražnju za rizičnijom imovinom. Mnogi međutim smatraju da euru prijeti opasnost dobitonosnih prodaja a današnji uzlet ocjenjuju tek kratkoročnim prekidom u osnovi silaznoj putanji. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox