Oštar pad indeksa na europskim burzama

Indeksi na europskim burzama u srijedu su nastavili padati, pod pritiskom slabljenja bankovnih dionica, dok su ulagači pojačano zabrinuti situacijom u globalnom gospodarstvu.

 

Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 1,89 posto, na 5.610 bodova, frankfurtski DAX za 2,45 posto, na 6.630 bodova, a pariški CAC za 2,14 posto, na 3.447 bodova.

 

Velike gubitke pretrpio je europski bankovni sektor

Predvođen je francuskom bankom Societe Generale, čije su dionice oslabjele više od sedam posto nakon što je upozorila da možda neće ostvariti ciljanu dobit u 2012. Ne njezine rezultate u drugom tromjesečju negativno je utjecao otpis u visini 395 milijuna eura povezan s izloženošću grčkom dugu.

Viši ekonomist u ING-u Carsten Brzeski smatra da bi slabost svjetskog gospodarstva mogla staviti Europsku središnju banku (ECB) pred dvojbu u pogledu rasta kamatnih stopa na mjesečnom sastanku u četvrtak.

Nije tajna da bi ECB, u uobičajenim okolnostima, radije nastavio s podizanjem kamatnih stopa - rekao je. "Međutim, pogoršanje gospodarskih izgleda ECB-u ostavlja dvije opcije: ili da požuri sa sljedećim podizanjem kamatnih stopa ili da se pripremi za dugu stanku".

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je pao za 2,11 posto, na 9.637 bodova. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox