Oštar pad svjetskih burzi drugi tjedan zaredom

Zbog straha ulagača da čelnici eurozone nemaju rješenja za suzbijanje dužničke krize, ali i naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, drugi tjedan zaredom.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks pao 4,8 posto, na 11.231 bod, dok je S&P 500 potonuo 4,7 posto, na 1.158 bodova, a Nasdaq indeks 5,1 posto, na 2.441 bod. To je njihov najveći tjedni pad u posljednja dva mjeseca.

Strah od širenja dužničke krize ne jenjava, što pokazuje daljnji rast prinosa na obveznice prezaduženih članica eurozone. Premda su prošle nedjelje na parlamentarnim izborima u Španjolskoj pobijedili konzervativci, skloniji mjerama štednje od prethodne vlade, prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice dosegnuli su novu najvišu razinu u 14 godina, 6,58 posto.

 

Zabrinutost ulagača

Kako su Grčka, Portugal i Irska zatražile međunarodnu pomoć kada su prinosi na njihove dugove dosegnuli 7 posto, ulagači se plaše da će Španjolska biti slijedeća članica eurozone kojoj će trebati pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se izvukla iz krize.

Zabrinutost ulagača dodatno se produbila nakon podbačaja aukcije njemačkih obveznica. Na toj je aukciji u srijedu zabilježena najmanja potražnja od uvođenja eura, što je primoralo tamošnju središnju banku Bundesbank na kupnju velikog dijela ponuđenih obveznica i izazvalo strahovanja da dužnička kriza zahvaća čak i jezgru eurozone.

Ulagače zabrinjavaju i naznake slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava. Prošloga je tjedna objavljeno da je industrijska aktivnost u Kini pala na najnižu razinu u 32 mjeseca, što ukazuje na oštro usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

 

Makroekonomski podaci SAD-a ne daju razloga za optimizam

Podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda SAD-a u trećem tromjesečju revidiran je na 2 posto, što je manje od očekivanja i znatno ispod prve procjene od 2,5 posto. Premda se očekuje da bi u četvrtom kvartalu rast američkog gospodarstva mogao ubrzati, zabrinjava nemogućnost dogovora u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita.

Odbor američkog Kongresa, kojega čine po šest predstavnika demokrata i republikanaca, izvijestio je u ponedjeljak da su pregovori propali, što i nije veliko iznenađenje, s obzirom na nepopustljiva stajališta obje strane po pitanju smanjenja rashoda i povećanja poreza.

Premda je ishod pregovora, koji traju od kolovoza, očekivan, ulagači se plaše da nemogućnost dogovora između republikanaca i demokrata po pitanju deficita pokazuje da će se i oko drugih proračunskih mjera, kao što je produljenje važenja poreznih olakšica ili naknada za nezaposlene, idućih mjeseci u Kongresu voditi 'rovovska bitka'.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,7 posto, na 5.164 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,3 posto, na 5.492 boda, a pariški CAC 4,7 posto, na 2.856 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,6 posto, na 8.140 bodova, najnižu razinu u dvije i pol godine. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox