OSTVARUJU SE NAJOPTIMISTIČNIJE NAJAVE – RAST BROJA REZERVACIJA OD 120% U ODNOSU NA 2019. GODINU

Usprkos sramežljivim najavama, i tek pokojem optimističnom stajalištu od strane domaćih turističkih stručnjaka kako bi sezona mogla biti bolja nego se očekuje, sezona bi nam, ako je suditi prema ostvarenim prodajnim rezultatima Croatia Luxury Renta, u konačnici mogla biti puno bolja od onoga čemu smo se potajno nadali.


Kako potvrđuju rezultati broja rezervacija CLR-a tijekom mjeseca srpnja, Hrvatska kao turistička destinacija stoji sjajno na turističkoj mapi Mediterana, ali i puno šire. Trenutna situacija ukazuje kako je popunjeno gotovo 96% smještajnih kapaciteta ove agencije koja broji preko 530 luksuznih smještajnih jedinica diljem Jadrana i kontinenta, dok najave za prve tjedne mjeseca kolovoza potvrđuju kako se prodajni  trend ne bi trebao mijenjati na lošije.

U rezervacijama prednjače gosti s tržišta Njemačke, Austrije, Švicarske i Beneluxa, dok pojedinačno Nijemci čine čak 28 posto ukupnog broja rezervacija. Josip Stulić iz CLR-a ističe kako je srpanj nadmašio ne samo proteklu „kriznu“ sezonu, već je uvelike nadmašio i 2019.  - jednu od najuspješnijih turističkih sezona za domaći turizam.

Iako se ovi rezultati odnose na poslovanje koje bazično pokrivamo, a riječ je o najmu luksuznog smještaja, informacije s terena ukazuju kako su rezultati na razini ukupnog turističkog ostvarenja daleko bolji nego smo uopće mogli zamišljati.

Stulić ističe kako uz ovakav razvoj događanja i povjerenje koje su strani gosti pokazali prema Hrvatskoj kao destinaciji možemo očekivati sjajne rezultate u cjelokupnoj sezoni, a što će se svakako odraziti na gospodarski efekt. Jedino čega se boji, kako ističe, je eventualan negativan rasplet situacije s utjecajem COVID-a 19 i eventualnog ranijeg završetka sezona. No, o takvom raspletu događanja nitko od domaćih turističkih djelatnika ne želi ni pomišljati.

Iako je prema najavama koje je Stulić davao prije početka sezone najveći izazov trebala biti borba s cijenama i konkurencijom, prema trenutnoj situaciji ispada da je Hrvatska kao destinacija doslovno pomela konkurenciju. Prvenstveno Tursku, Grčku, Španjolsku i Italiju. 

Treba naglasiti kako su uzroci ovakvog po Hrvatsku idealnog raspleta događanja tijekom ljetne sezone činjenica da se značajniji broj građana zemalja EU cijepio od konca veljače, čime se stvorila određena sigurnost i posljedično jačanje interesa gostiju za hrvatskim destinacijama, ali i konkretnih rezervacija. To potvrđuje podatak kako najveći broj rezervacija, čak 87% spada pod last minute rezervacije. Dodatni zamah Hrvatska je dobila kroz pametno komuniciranje prema pojedinim tržištima, ali i pravovremeno reagiranje nadležnih institucija koje su provele i informirale potencijalne posjetitelje o metodama ulaska u zemlju, testiranjima i načinima kako jednostavno doći na destinaciju, a osigurati vlastitu zdravstvenu sigurnost, naglašava za kraj Stulić.

Ono što posebno veseli je podatak kako je disperzija rezervacija podjednako obuhvatila cjelokupnu jadransku obalu uz tek nešto veći broj rezervacija u Istri i na Kvarneru.

PS/AK

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox