Ovo je deset najopasnijih europskih političara

Njemački list Der Spiegel objavio je listu deset najopasnijih europskih političara, odnosno političara koji su najveća prijetnja europskom projektu. U obrazloženju, Spiegel navodi kako je ekonomska i politička situacija u Europi ionako dovoljno teška te da ovi političari svojim izjavama samo dodatno otežavaju proces rješavanja krize. List piše da je većinom riječ o populistima koji zbog jeftinih političkih bodova ugrožavaju europski projekt.

Listu predvodi bavarski ministar financija Markus Soder koji je inače poznat po beskompromisnoj retorici, a nedavno je rekao i da od Grčke treba napraviti primjer.

Na listi je i vođa grčke ljevičarske stranke Syriza, Alexis Tsipras. Činjenica da se Tsipras zalaže za poništenje „bailout“ sporazuma bila je dovoljana razlog da se nađe na ovoj listi. U ovom društvu je i bivši premijer Italije Silvio Berlusconi za kojeg Spiegel piše da se već priprema za nove izbore koje će graditi na populističkim antieuropskim frazama.

Na listi je i Marine Le Pen, šefica francuske krajnje desnice jer Francuze plaši da će tezom da će izgubiti suverenitet u sklopu „ovog Sovjetskog Saveza kojeg stvaraju Angela Merkel, Europska komisija i njihovi prijatelji“.

Timo Soini, vođa finske opozicije, mjesto na listi zaslužio je jer se zalaže za ukidanje pomoći zemljama periferije i jer želi da Finska igra ulogu lošeg policajca. Sličnog je mišljenja i Alexander Dobrindt iz bavarskog CSU-a koji se zalaže za strogi odnos prema Grčkoj i povratak te zemlje na drahmu.

Svoje mjesto na listi je našao i britanski zastupnik u Europskom parlamentu Nigel Farage i to zbog svojih euroskeptičnih govora u kojima se nije ustezao napasti političare iz samog vrha EU i sam sustav upravljanja EU, piše Index.

Na listi se nalazi i Heinz-Christian Strache je šef Austrijske stranke slobode koja se oslanja na populističke antieuropske, a ponekad čak i antisemitske fraze.  Teško da bi ovaj popis mogao proći bez Nizozemca Geerta Wildersa koji se zbog lošeg izbornog rezultata s „muslimanskog“ pitanja prebacio na antieuropsku retoriku.

Mađarski premijer Viktor Orban na listi se našao zbog niza kontroverznih zakona što mu je donijelo višemjesečni sukob s Europskom komisijom. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox