Ovo nikako ne može biti dobro: Banke se kod ECB-a zadužile više od 50 mlrd.$

Banke su se u srijedu zadužile kod Europske središnje banke (ECB) za više od 50 milijardi dolara na prvoj aukciji dolarskih pozajmica te središnje banke nakon što im je snižena kamatna stopa, što bi mogao biti znak da se neke banke u eurozoni zbog eskalacije dužničke krize suočavaju s problemima kod financiranja u dolarima.

ECB je objavila da su banke na aukcijama tražile 50,7 milijardi dolara pozajmica s rokom dospijeća za 84 dana i 1,6 milijardi dolara s rokom dospijeća za sedam dana. Riječ je operacijama koje jamče bankama da će im iznosi koje zatraže u potpunosti biti podmireni.

Vodeće središnje banke prošli su tjedan dogovorile da će zajedničkim akcijama omogućiti bankama izvan Sjedinjenih Država veću dostupnost dolara, a do kojih je bankama u Europi na tržištima teže doći zbog intenziviranih zabrinutosti u vezi njihove izloženosti dužničkoj krizi. Nakon sniženja kamatne stope na dolarske pozajmice, jučerašnje aukcije ECB-a bile su daleko privlačnije bankama, uz fiksnu stopu od 0,59 posto na pozajmice s rokom dospijeća za tri mjeseca i 0,58 posto na one s rokom dospijeća za sedam dana.

Ultraduge operacije

Tržišni sudionici sada će pozorno pratiti daljnje poteze ECB-a na zasjedanju u četvrtak, netom pred početak ključnog EU summita u Bruxellesu. Iako priznaju da su operacije u dolarima poželjne, analitičari upozoravaju da ne bi trebalo precjenjivati njihov utjecaj na trajno labavljenje pritisaka. 

Očekuje se da bi središnja banka eurozone mogla najaviti ultraduge operacije refinanciranja s rokom dospijeća za dvije ili čak tri godine. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox