Pala prodaja švicarskih satova

Švicarski izvoz blago je porastao u rujnu, poduprt dominantnom industrijom kemikalija i lijekova, ali je prodaja satova pala prvi puta u dvije i pol godine zbog usporavanja potražnje u Kini.

Prilagođen za manji broj radnih dana u ovogodišnjem rujnu nego u istom mjesecu prošle godine, izvoz je porastao 0,9 posto, a realno se smanjio za osam posto, na 16,49 milijardi švicarskih franaka. Uvoz se realno smanjio 6,4 posto, na 14,48 milijardi švicarskih franaka. Time je švicarska trgovinska bilanca u prošlom mjesecu iskazala višak od 2,02 milijarde franaka, priopćila je carinska uprava. Izvoz kemikalija i lijekova porastao je u realnom izrazu za 2,4 posto.

Brojke potvrđuju dojam da Švicarska osjeća na svojoj koži slabost svjetskog gospodarstva, konstatirao je ekonomist Sarasina Alessandro Bee. Dosada je ta slabost bila uglavnom prisutna na rubovima Europe ali sada sve češće svjedočimo usporavanju snažnog rasta na tržištima u nastajanju, dodaje Bee.

U cijelom trećem tromjesečju ukupni je izvoz smanjen na godišnjoj razini 1,5 posto a uvoz za 1,3 posto, što je rezultiralo viškom u visini 6,49 milijardi švicarskih franaka, pokazali su podaci. Tako je švicarski izvoz u Kinu u nominalnom izrazu pao za 16,3 posto, a isporuke u Indiju smanjile su se za čak 43,3 posto. Usporavanje se posebno snažno osjetilo u izvozu švicarskih satova, koji se u realnom izrazu smanjio za 8,6 posto, na 1,728 milijardi franaka, što je ujedno njihov jedini pad u 30 mjeseci. Izvoz satova u Kinu smanjio se 27,5 posto a u Hong Kong za 19,9 posto.

Švicarskim izvoznicima pomogla je odluka švicarske središnje banke od prije mjesec dana kojom je određen minimalni tečaj franka prema euru od 1,20 franaka za euro. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox