PBZ analitičari: Razloga za optimizam nema, BDP će pasti 1 posto

Analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) u svojim najnovijim tjednim analizama procjenjuju da će podaci za četvrto tromjesečje 2011. godine ukazati na stagnaciju gospodarskog rasta, uz naglašeni rizik od novog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji bi u ovoj godini mogao iznositi 1 posto, a možda i više.

Razočaravajućih 0,7 posto rasta BDP-a u trećem prošlogodišnjem tromjesečju posljedica je naglašeno loše domaće potražnje i da nije bilo pozitivnog utjecaja turističke sezone, vjerojatno uopće ne bi bilo rasta odnosno vjerojatnije je da bi govorili o novom padu BDP-a, navodi se u tjednim analizama PBZ-ova Ureda Uprave za ekonomska istraživanja i strateško planiranje.

S obzirom dakle da niti u trećem tromjesečju nije zabilježena značajnija pozitivna stopa rasta BDP-a, razloga za optimizam zapravo i nema. Naime, naše je očekivanje da će četvrto tromjesečje donijeti ponovnu stagnaciju gospodarskog rasta uz naglašeni rizik novog pada BDP-a, navodi se u analizi PBZ-a pod nazivom „Fiskalna konsolidacija ili srednjoročno vegetiranje?“.

U takvim okolnostima, analitičari PBZ-a procjenjuju da će se rast BDP-a u cijeloj 2011. godini kretati negdje oko nule, uz mogućnost da ovisno o kretanjima u zadnjem kvartalu, on bude blago negativan/pozitivan, no u okvirima statističke greške.

Imajući u vidu pogoršanu gospodarsku situaciju i zaoštravanje financijske krize u zemljama EU te učinke koje će takva kretanja imati na Hrvatsku bilo putem trgovinskih bilo putem financijskih tokova, smatramo da će 2012. godini biti prijelomna s više aspekta. Naša je trenutna procjena da će ova godina donijeti pad BDP-a od 1 posto. Iako je i ta stopa sama po sebi zabrinjavajuća, s obzirom da nas svrstava u red rijetkih gospodarstava s nizom od 4 recesijske godine, moramo napomenuti da svaki daljnji eksterni šok stvara dodatni pritisak da Hrvatska u 2012. zabilježi i veći pad, napominju analitičari PBZ-a. (Hina/jh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox