Pet novih fondova za spas posrnulih tvrtki

Vlada nije odustala od inicijative Fondovi za gospodarsku suradnju, koju je najavila još početkom godine, povrdio je ministar gospodarstva Đuro Popijač. U fondu će se kombinirati državni i privatni novac u omjeru 1:1, a njegova namjena bit će financiranje domaćih tvrtki, posebno malih i srednjih poduzetnika, piše portal Vecernji.hr.

Do kraja godine osnovat će se pet takvih fondova, a godišnje se njima planira prikupiti oko 400 milijuna kuna, 200 milijuna dala bi država, a drugih 200 privatni ulagači. Taj novac bi se godišnje mogao uložiti u 10 do 12 projekata, rekla je Mirna Marović, predsjednica hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije.

Fondove će osnovati Quaestus Borislava Škegre, te Nexus Alfa. Preostala tri fondova osnovat će novi ulagači: Alternativ PE, Honestus PE i Prosperus Invest.

Kako piše portal Vecernji.hr kod domaćih kompanija već postoji interes za ulaganje u fondove, što pokazuje kako ima slobodnog kapitala te da su tvrtke zajedno s državom spremne pomoći gospodarstvu.

Još uvijek se ne nagađa kojim bi se tvrtkama moglo pomoći fondom, ali se zna kako će se raditi o tvrtkama koje zbog krize lošije posluju ali imaju perspektivu oporavka. Ulagači u fond, uključujući državu kroz nekoliko godina očekuju povrat ulaganja, koji može biti višestruk, ako je suditi po iskustvima drugih zemalja.

Nakon što novac bude prikupljen, potrebno je naći dobre projekte gdje će se investirati, a upravo bi to mogao biti najveći problem, piše portal Vecernji.hr. (J.K.)

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox