Plinovod Južni tok prolazit će kroz Hrvatsku?

Predstavnici i tvrtki Plinacro i Gazprom dogovorili su tehničke detalje trase tranzitnog plinovoda Južni tok kroz Hrvatsku, doznaje Jutarnji list.

U slučaju da ruska Vlada i Gazprom donesu odluku da pravac plinovoda Južni tok umjesto kroz Mađarsku prođe kroz Hrvatsku, njegova gradnja počet će 2015. godine. List piše kako su u ovom trenutku šanse 50:50 da Hrvatska dobije tranzitni prava Južnog toka. Odluka Rusa očekuje se u sljedeća dva mjeseca jer je Gazprom odlučio da gradnja plinovoda počne u prosincu ove godine, a do tada se mora odobriti konačni investicijski plan i utvrditi točna ruda magistralnog voda.

Prema tehničkom planu kojeg su dogovorili Plinacro i Gazprom, kroz Hrvatsku bi se gradio potpuno novi plinovod dužine 270 kilometara, a investicija se procjenjuje na 600 milijuna eura. Tim tranzitnim plinovodom kroz Hrvatsku bi godišnje prolazilo 30 milijardi kubičnih metara plina. Za usporedbu, Hrvatska godišnje potroši 3 milijarde kubičnih metara plina.

Prema planu, gradnja bi trebala početi 2015. godine i trajala bi godinu dana, a radove bi izvodili domaći građevinari s iskustvom u gradnji plinovoda. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox