Pliva pokreće investicije vrijedne više od 200 milijuna dolara

Pliva provodi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u svojoj povijesti, ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna dolara, što se gotovo u cijelosti odnosi na proizvodnju, istaknuto je na obilasku Plivinih proizvodnih lokacija u Savskom Marofu i Zagrebu.

Investicije obuhvaćaju gradnju novog pogona za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija i postrojenja za obradu otpadnih voda i procesnih plinova u Savskom Marofu te proširenje postojećeg pogona za proizvodnju suhih oralnih oblika i proizvodnju injekcija u Zagrebu. Završetak gradnje planiran je do kraja 2013. godine. Ukupno ulaganje od 200 milijuna dolara Pliva pokriva iz vlastitih izvora, a više od 80 posto proizvodnje iz novih pogona namijenjeno je izvozu, rekao je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković. Očekuje se da će više od 50 posto proračuna ulagačkih projekata realizirati domaće tvrtke.

Pliva novim investicijama planira otvoriti više od 200 novih radnih mjesta, a očekuje i otvaranje oko tisuću radnih mjesta kod servisera i dobavljača. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prilikom obilaska gradilišta u Savskom Marofu ocijenio je kako je Pliva uspjela dokazati da je u grupaciji Teva najbrža u pretvaranju istraživačkih procesa u proizvodnju. Plivine investicije po njegovim su riječima trenutno najveće privatne investicije u Hrvatskoj koje su bitne zbog svoga iznosa, ali i poruke da je u Hrvatskoj moguće ulagati u visoke tehnologije i polučiti visoke prihode po zaposlenom. Želimo još investicija kao što je Plivina, a farmacija je područje u kojima ih možemo ostvariti, rekao je Čačić.

Dodao je kako se "stvari pokreću i dešavaju", a čemu govori statistički podatak o 3,8 postotnom rastu ulaganja u kapitalna dobra. Jedno od takvih je rekonstrukcije hidroelektrane Zakučac u zaleđu Omiša, vrijedno milijardu kuna, rekao je Čačić. 

U izjavi prilikom obilaska Plivinih pogona Čačić je najavio da će država zajedno s farmaceutskim kompanijama raditi na definiranju industrijske strategije vezane za tu branšu. Farmaceutika je po njegovim riječima jedna od rijetkih industrijskih grana u kojima Hrvatska može biti među vodećima u svijetu. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox