Po prvi put pad broja insolventnih poslovnih subjekata

Krajem lipnja ove godine blokirano je bilo 85.666 poslovnih subjekata, a ukupna vrijednost neizmirenih obveza iznosila je 39,89 milijardi kuna, podaci su Financijske agencije (Fina).

Iz Fine ističu kako je u lipnju, nakon duljeg razdoblja, po prvi put zabilježen pad broja insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, isto kao i pad vrijednosti blokada starijih od 360 dana i u odnosu na svibanj vrijednost tih blokada smanjena je za 2,1 posto ili nominalno za 716,7 milijuna kuna. Krajem lipnja u dugotrajnoj je blokadi, više od 360 dana, bilo 64.210 poslovnih subjekata s iznosom prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje od 33,16 milijardi kuna.

Podaci pokazuju da je u lipnju došlo do smanjenja ukupne vrijednosti neizvršenih osnova za plaćanje unatoč rastu vrijednosti kratkotrajnih blokada, uz istovremeno smanjenje dugotrajnih blokada, navode iz Fine u informaciji o dospjelim neizvršenim osnovama za plaćanje poslovnih subjekata.

Pritom ne iznose podatke koliko je smanjenjen iznos ukupne vrijednosti nepodmirenih obveza za plaćanje, no usporedba s podacima iz informacije o nelikvidnosti/insolventnosti s kraja svibnja, pokazuje da je krajem lipnja taj iznos bio oko 50 milijuna kuna manji nego krajem svibnja (kada je iznosio 39,94 milijarde kuna), ili u postotku za 0,13 posto.

Porast poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi

Usporedba s podacima iz svibnja pokazuje znatniji rast broja poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, a iznos njihovih neizvršenih obveza na mjesečnoj je razini gotovo udvostručen. Naime, krajem svibnja u kratkotrajnoj blokadi do 60 dana bilo je 5.798 poslovnih subjekata, a krajem lipnja ove godine njih 6.907, ili 19,1 posto više, dok je iznos njihovih nepodmirenih obveza porastao za čak 91,9 posto, sa 793,3 milijuna kuna krajem svibnja na 1,52 milijarde kuna krajem lipnja ove godine.

U odnosu na kraj 2010. godine, navode iz Fine, iznos neizvršenih osnova za plaćanje do 60 dana je krajem lipnja povećan za 27,9 posto, a broj subjekta veći je za 31,9 posto.

Dominacija poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi

Podaci Fine za lipanj pokazuju da i nadalje u ukupnom broju i iznosu dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi - nešto manje od 75 posto poslovnih subjekata u blokadi je više od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 83,1 posto iznosa ukupnoga duga. Promatra li se pojava insolventnosti prema trajanju blokade i vrsti poslovnih subjekata, pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost, vidljivo je da dominiraju pravne i fizičke osobe u dugotrajnoj blokadi, 360 i više dana, navode iz Fine.

Krajem lipnja bilo je blokirano ukupno 35.847 pravnih osoba, sa 32,2 milijarde kuna dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje, od čega je u blokadi dužoj od godinu dana bilo njih 75,3 posto, ili 27.002 pravne osobe, a na njih se odnosilo 82,2 posto, ili 26,5 milijardi kuna prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje. Više od tri četvrtine pravnih osoba (75,7 posto), odnosno njih 20.451, koje su u dugotrajnoj blokadi, su pravne osobe bez zaposlenih radnika. Njihov ukupni dug iznosi 14,9 milijardi kuna.

I kod fizičkih osoba koje su dugotrajno blokirane (u blokadi dužoj od godinu dana krajem lipnja je bilo 37.208 fizičkih osobe s iznosom od 6,6 milijardi kuna) njih 70,6 posto (ili 26.275) su fizičke osobe bez zaposlenih radnika, a njihov dug iznosi 3,9 milijardi kuna. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox