Podaci iz eurozone i slabiji dolar poduprli rast cijena nafte

Cijene nafte nastavile su u srijedu rasti na međunarodnim tržištima, poduprte neočekivano dobrim gospodarskim podacima iz eurozone i slabijim dolarom, ali su rast donekle prikočile izmjene IEA-inih prognoza o potražnji.

 

Cijena barela sirove nafte za isporuke u studenom porasla je na londonskom tržištu za 1,13 dolara na 111,86 dolara. Dan ranije zaključile su trgovinu na 110,73 dolara zbog vijesti navodnom iranskom planu ubojstva saudijskog veleposlanika u SAD-u.

Na američkom tržištu cijena barela poskupila je u srijedu 50 centa, na 86,31 dolara. U utorak u vrijeme zatvaranja burzi barelom se trgovalo po 85,81 dolar.

U srijedu su najnoviji podaci pokazali neočekivano snažan rast industrijske proizvodnje u eurozoni u kolovozu, što znači da bi usporavanje gospodarskog rasta u trećem tromjesečju moglo biti blaže nego što se očekivalo. Cijeni sirove nafte pomogao je i slabi dolar, u minusu prema euru jedan posto. Slabiji dolar podupire potražnju jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox