Podnesen zahtjev za stečajem Credo banke

Hrvatska narodna banka, Državna agencija za sanaciju banaka (DAB) i likvidatori Credo banke danas će Trgovačkom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja Credo banke u likvidaciji, najavio je viceguverner HNB-a Davor Holjevac.

Zajedničko podnošenje zahtjeva znači da Trgovački sud može u hitnom roku reagirati, 'zaledit' će se sva imovina te banke, a u stečajnom postupku, prema Stečajnom zakonu, naplatiti ono što je moguće, kazao je Holjevac na konferenciji za novinare na kojoj je čelništvo HNB-a predstavilo monetarne projekcije za iduću godinu.

Središnja je banka s jučerašnje sjednice Savjeta HNB-a objavila kako je ostvaren razlog za pokretanje stečajnog postupka predviđen Zakonom o kreditnim institucijama jer Credo banka u likvidaciji neprekidno duže od 21 dan nije u stanju isplaćivati dospjele novčane depozite obuhvaćene zakonom o osiguranju štednje.

Zaštita vjerovnika

Savjet HNB-a stoga je odlučio predložiti nadležnom Trgovačkom sudu da takav postupak pokrene, te da radi zaštite interesa vjerovnika zabrani raspolaganje imovinom banke, kao i ovrhu, naplatu osiguranja ili druge isplate s njenog računa.

Na upit o neuobičajenoj praksi 'razmjene' priopćenja između HNB-a, Financijske agencije i Hrvatske agencije za nadzor financijskih institucija oko Credo banke, viceguverner Adolf Matejka je rekao kako središnja banka ostaje pri svom priopćenju od 12. prosinca.

HNB je u tom priopćenju odbacio "proizvoljne interpretacije zbivanja i neutemeljene prozivke središnje banke" te je u popratnim dokumentima dao i opširna objašnjenja zakonskih i podzakonskih propisa na kojima su bile utemeljene odluke HNB-a u slučaju splitske Credo banke.

Proaktivne mjere HNB-a

Na upit novinara o nizu prozivki viceguvernera Holjevca zbog spominjanja još četiri banke koje su pod nadzorom HNB-a, Holjevac je ponovio kako je u kontekstu tog razgovora (na HTV-u) spomenuo neke banke samo kao primjer proaktivnog djelovanja HNB-a da ne dođe do mogućih posljedica za njih i bankovni sustav. Kod toga ostajem i dalje. HNB provodi vrlo proaktivno taj dio supervizije, kazao je.

Ističe kako je naš bankovni sustav stabilan, kako je trenutno stopa adekvatnosti kapitala hrvatskog bankovnog sustava viša od 19 posto, dok se u europskim zemljama tek traži da ta stopa dođe do devet posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox