Podravka ove godine ostvarila preko 100 milijuna kuna dobiti

Neto dobit Grupe Podravka u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 100,4 milijuna kuna, što je za 22 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavila je  Podravka.

Ukupna prodaja Grupe u prvih devet mjeseci iznosila je 2,69 milijardi kuna i bila je četiri posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prodaja strateškog poslovnog područja prehrana i pića iznosila je 2,13 milijardi kuna, što je rast za tri posto, a u farmaceutici je iznosila 558,1 milijun kuna te je u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine veća za osam posto.

Operativna dobit (EBIT) Grupe Podravka porasla je za 21 posto i iznosi 193,5 milijuna kuna, dok operativna marža (EBIT marža) iznosi 7,2 posto.

Prihod od prodaje Podravke na hrvatskom tržištu iznosio je 1,3 milijarde kuna, što je porast za jedan posto, a čemu je najviše pridonio rast prodaje poslovnog područja farmaceutika (za tri posto).

Na inozemnim tržištima ostvarena je prodaja u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je rast za sedam posto.

Apsolutni rast na tržištu jugoistočne Europe

Iz Podravke ističu da je snažan porast prodaje prisutan na svim inozemnim tržištima, a najveći apsolutni rast ostvaren je na tržištu jugoistočne Europe (osam posto) uz najveći doprinos tržišta BiH (osam posto), Srbije (15 posto) te Slovenije (pet posto).

Značajan rast prodaje bilježe i tržišta srednje Europe (6 posto), tržišta istočne Europe (10 posto), na što je najviše utjecao rast na tržištu Rusije (19 posto), dok je na tržištima zapadne Europe, prekooceanskih zemalja i Dalekog istoka ostvarilo rast za četiri posto, uz najveći doprinos tržišta Austrije (59 posto), Australije (14 posto) te Italije (52 posto).

Po podacima iz izvješća, ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja Podravke u prvih je devet mjeseci ove godine iznosila 68,5 milijuna kuna. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: www.podravka.hr

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox