Polovicom tjedna euro iznad 1,38, krajem tjedna ispod 1,36 USD

Polovicom prošloga tjedna na valutnim se tržištima tečaj eura, po prvi puta nakon tri mjeseca, probio duboko u područje iznad 1,38 dolara, no do kraja tjedna potonuo je ispod granice od 1,36 dolara.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,19 posto, na 1,3585 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 0,18 posto, na 111,60 jena. Dolar je, pak, prema japanskoj valuti ojačao 0,09 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo na 82,18 jena.

Tržištem vladaju procjene o povečanju kamatnih stopa ECB-a

Cijena eura dosegnula je u srijedu 1,3862 dolara, najvišu razinu od početka studenoga, jer su na tržištu prevladale procjene da će zbog jačanja inflacije Europska središnja banka (ECB) znatno prije američkog Feda povisiti kamatne stope. Prema podacima Europskog statističkog ureda, godišnja stopa inflacije u eurozoni u siječnju je iznosila 2,4 posto, što je iznad ciljane razine ECB-a od 2 posto. Međutim, u četvrtak je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet kazao da rast inflacije u eurozoni zasad ne prijeti stabilnosti cijena u srednjem roku. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox