Popuštanjem monetarne politike EU želi kupiti više vremena

Dok tržišta nestrpljivo iščekuju da će Europska središnja banka  odlučiti o novim potezima na ovotjednom sastanku u četvrtak, bivši predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorava da popuštanje monetarne politike neće puno pomoći u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Popuštanjem monetarne politike u osnovi se kupuje vrijeme. Takve mjere ne bave se fundamentima, kazao je Zoellick u ponedjeljak u razgovoru za televizijsku postaju CNBC u Singapuru.

Nakon što je čelnik ECB-a Mario Draghi prošli tjedan obećao učiniti sve da sačuva eurozonu od kolapsa, u petak su se u medijima pojavili napisi da središnja banka razmišlja o smanjenju kamatne stope, novom programu likvidnosti i planu o davanju bankovne licence kriznom fondu eurozone.

Zoellick je kazao da je trenutno najvažnije da prezadužene zemlje poput Španjolske i Italije provedu fiskalne i strukturne reforme.

One moraju provesti reforme. Nijemci su u pravu - Španjolska i Italija moraju srediti svoju fiskalnu situaciju, ali i provesti strukturne reforme radi konkurentnosti, izjavio je. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox