Porast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini za 7,1 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u srpnju su u odnosu na lipanj ostale na istoj razini, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj prošle godine, više za 7,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju na mjesečnoj su razini porasle za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 5,2 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u srpnju su povećane za 0,1 posto u odnosu na lipanj, a na godišnjoj razini porasle su za 6,1 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu smanjene su u srpnju u odnosu na lipanj za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini veće za 9,1 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju su u odnosu na lipanj za 0,2 posto porasle proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,2 posto cijene intermedijarnih proizvoda te za 0,1 posto cijene kapitalnih proizvoda. Cijene energije istodobno su pale za 0,8 posto.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj proizvođačke cijene energije porasle su za 13,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 8,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za 1,8 posto. Prema industrijskim područjima, u srpnju ove u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 11,9 posto. U prerađivačkoj industriji povećane su za 7,6 posto, rudarstvu i vađenju za 6,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,9 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox