Porastao bruto inozemni dug, sad iznosi 46,5 milijardi eura

Ukupni hrvatski bruto inozemni dug na kraju lipnja dosegnuo je 46,5 milijardi eura, što je za 780 milijuna eura više nego na kraju prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Nakon blagog porasta inozemne zaduženosti u prvom tromjesečju ove godine, tijekom drugog kvartala inozemno je zaduživanje intenzivirano, uz prirast od oko 600 milijuna eura, podaci su iz najnovijeg Biltena HNB-a. Od toga je prirasta, kako se napominje, oko 100 milijuna eura posljedica slabljenja tečaja eura prema američkom dolaru. Porastu vanjskog duga u drugom ovogodišnjem tromjesečju poglavito je pridonio rast inozemnih obveza središnje države. U istom su razdoblju i privatna poduzeća povećala inozemnu zaduženost, a u manjoj mjeri i nebankarske financijske institucije, dok su poslovne banke i javna poduzeća smanjile inozemne obveze, navode iz središnje banke.

Prirast duga središnje države u drugom tromjesečju, nakon neznatnog rasta u prva tri mjeseca, rezultat je izdavanja obveznice vrijedne 1,5 milijardi američkih dolara u travnju. Dug je dodatno povećan zbog preuzimanja inozemnih obveza brodogradilišta u iznosu od oko 300 milijuna eura u sklopu procesa restrukturiranja. Krajem lipnja ukupni inozemni dug države iznosio je 8,2 milijarde eura, što je udio od 17,6 posto u ukupnom inozemnom dugu Hrvatske. Nakon slabog zaduživanja u prvom tromjesečju kod poslovnih je banaka u drugom tromjesečju zabilježeno primjetno smanjenje inozemne pasive. Tome je pridonio priljev deviznih sredstava u bankarski sektor na temelju inozemnog zaduživanja države. Stoga je ukupan dug poslovnih banka na kraju lipnja bio za oko 300 milijuna eura manji u odnosu na kraj 2011. Inozemni dug banaka na kraju lipnja iznosio je 11,3 milijarde eura ili 24,2 posto ukupnog hrvatskog vanjskog duga .

Stanje duga ostalih domaćih sektora (pretežno trgovačka društva i nebankarske financijske institucije, uključujući HBOR) u drugom tromjesečju 2012. povećalo se ponajprije zbog inozemnog plasmana obveznice Agrokora od 300 milijuna eura. Izuzevši to, nakon blagog rasta u prva tri mjeseca, kod privatnih se poduzeća u drugom tromjesečju inozemna zaduženost blago povećala jedino s osnove duga prema vlasnički povezanim poduzećima u inozemstvu, napominju analitičari HNB-a. Ukupni inozemni dug ostalih domaćih sektora krajem prvog ovogodišnjeg polugodišta iznosi je 20,16 milijardi eura, čime je u ukupnom dugu dosegnuo udio od 43,4 posto. Vanjski dug po osnovi izravnih ulaganja krajem lipnja iznosio je pak 6,9 milijardi eura (udio od 14,8 posto). (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox