Porastao kreditni rejting HEP-a

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's povisila je rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) za dugoročno zaduživanje i unaprijedila njezin samostalni kreditni profil zahvaljujući poboljšanoj likvidnosti na temelju srednjoročnih kredita u iznosu 170 milijuna eura.

HEP-ov rejting za dugoročno zaduživanje podignut je s 'BB-' na 'BB', dok je samostalni kreditni profil izmijenjen iz 'b' u 'b+', stoji u priopćenju agencije.

Prognoza je u fazi utvrđivanja i odražava mogućnost podizanja rejtinga ako HEP na održiv način poboljša likvidnost, kako bi se ona, po kriterijima agencije, mogla ocijeniti primjerenom.

Istodobno odražava i mogućnost da eventualno sniženje rejtinga Republike Hrvatske rezultira sniženjem HEP-ova rejtinga, s obzirom da je riječ o državnom poduzeću, napominju u Standard & Poor's-u.

HEP je putem srednjoročnih kredita prikupio 170 milijuna eura, a i njegovi su pregovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o investicijskom kreditu u poodmakloj fazi, podsjećaju u agenciji. (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox