Poslodavci imaju način kako zaobići Linićevu uredbu o isplati plaća

Uredba Ministarstva financija o zabrani isplate neto plaća bez doprinosa koji bi trebala stupiti na snagu 1. travnja izazvala je dileme računovodstvenih stručnjaka, piše Poslovni dnevnik.

Stručnjaci se ne slažu čak ni kad je riječ o povratku R-S obrasca. Riječ je o staro-novom obrascu koji bi trebao funkcionirati od 2013. godine te bi u Središnjem registru osiguranika (REGOS-u) putem njega prikupljali sve podatke  o plaćama, doprinosima i porezu na dohodak. REGOS to sada radi samo za 1. i 2. mirovinski stup.

Zbog ove uredbe Porezna uprava će svaka dva mjeseca Fini morati dostaviti dužnike koji državi duguju doprinose nakon čega će Fina obavijestiti banke koje neće isplatiti neto plaću.

Lucija Turković Jarža iz RRiF-a upozorava kako je zanemarena činjenica da je dopuštena isplate plaće u gotovini te da nema instrumenata da se to zabrani iako prethodno nisu plaćeni doprinosi.

Turković Jarža smatra da je uredba nepotrebna jer i sada imamo propise koji zabranjuju isplatu plaća bez doprinosa, a i iz postojećih obrazaca moguće je vidjeti tko isplaćuje doprinose. (jk)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 21. ožujka 2012.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox