Poslovni rezultati korporacije Ericsson Nikola Tesla

Goran Stanzl/PIXSELL

Tijekom 2017. godine kompanija je razvila i počela provoditi fokusiranu strategiju, jačajući istraživanje i razvoj (R&D) te istovremeno provodeći mjere za smanjenje troškova i komercijalnog rizika.


Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson: "Tijekom izazovne 2017. godine razvili smo i počeli provoditi fokusiranu strategiju, jačajući naše istraživanje i razvoj (R&D) te istovremeno provodeći mjere za smanjenje troškova i komercijalnog rizika. Postavili smo temelje za postizanje svojih financijskih ciljeva. Četvrto je tromjesečje bilo u skladu s našim ukupnim očekivanjima; rezultati u segmentu Mreža postupno su poboljšani, dok u segmentu Digitalnih usluga kontinuirano bilježimo znatne gubitke. Međutim, rezultat koji smo ostvarili znatno je slabiji od našeg dugoročnog cilja."

 • Prodaja je smanjena za 12% i iznosi 5,8 milijardi eura (6,6 milijardi eura u četvrtom tromjesečju 2017.). Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečajne razlike smanjena je 7% u odnosu na prethodnu godinu, djelomično zbog manje prodaje LTE -a u Kini, kao što smo očekivali.

 • Kako smo ranije izvijestili, u četvrtom tromjesečju otpisana je imovina s konačnim utjecajem na rezultat u iznosu od -1,47 milijardi eura. Dodatno, rezerviranja i prilagodbe po projektima s kupcima iznose -325 milijuna eura, dok troškovi restrukturiranja iznose -243,7 milijuna eura (-467,1 milijuna eura).

 • Bruto marža iznosi 21,0% (26,1%). Prilagođena1) bruto marža bilježi blagi porast na 29,9% (29,4%), potaknuta porastom bruto marže u segmentu Mreža, što je djelomično neutralizirano manjom bruto maržom u segmentu Digitalne usluge.

 • Bruto marža u segmentu Mreža stabilna je u odnosu na prethodno tromjesečje, potaknuta porastom prodaje softvera i porastom marže hardvera. Uspjeh portfelja spremnog za 5G nastavljen je s nekoliko novih ugovora.

 • Operativna dobit iznosi -2 milijarde eura (-30,5 milijuna eura). Prilagođena1) operativna dobit smanjena je na 40,6 milijuna eura (446,8 milijuna eura) zbog manje prodaje i većih operativnih troškova. Veća amortizacija od kapitalizacije troškova razvoja i veće priznavanje od odgode troškova hardvera, negativno su utjecali na operativnu dobit u iznosu od -142,2 milijuna eura (81,2 milijun eura).

 • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 1,14 milijardi eura (1,97 milijardi eura). Slobodni novčani tok2) iznosi 1 milijardu eura (1,45 milijardi eura).

Financijski naglasci za cijelu 2017. godinu

 • Prodaja bilježi smanjenje od 10% na 20,4 milijarde eura (22,6 milijardi eura u prethodnoj godini) sa smanjenjem u svim segmentima. Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečajne razlike smanjena je 10%.

 • Prihodi od prava intelektualnog vlasništva iznose 802,2 milijuna eura (1 milijarda eura). Osnovica za sadašnji portfelj ugovora od prava intelektualnog vlasništva iznosi otprilike 710,9 milijuna eura na godišnjoj razini.

 • Operativna dobit smanjena je na -3,9 milijardi eura (639,8 milijuna eura), prije svega zbog otpisa imovine te rezerviranja i prilagodbi po projektima kupaca.

 • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 974,9 milijuna eura (1,4 milijarde eura). Slobodni novčani tok2) iznosi 517,9 milijuna eura (30,5 milijuna eura). Neto novčana sredstva krajem 2017. iznose 3,5 milijardi eura (3,2 milijarde eura).

 • Upravni odbor predlaže Glavnoj skupštini Društva dividendu za 2017. godinu u iznosu od 0,1 eur (0,1 eur) po dionici.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox