Poslovni rezultati ohrabrili ulagače na svjetskim burzama

Nakon dva tjedna poniranja, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu je američki Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo tri godine, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna porastao 1,3 posto, na 12.505 bodova, najvišu razinu od početka lipnja 2008. godine. S&P 500 skočio je također 1,3 posto, na 1.337 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 2.820 bodova.

 

Početak tjedna nije upućivao na pozitivan razvoj događaja na Wall Streetu

U ponedjeljak su cijene dionica potonule više od 1 posto, nakon što je agencija Standard & Poor's upozorila da postoji mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a u iduće dvije godine, ako Washington ne uspije zauzdati državni dug i proračunski deficit.

Agencija je, doduše, potvrdila najviši rejting SAD-a od AAA, no snizila je prognozu za rejting iz 'stabilne' u "negativnu'.

Smanjenje rejtinga američkom državnom dugu značilo bi da bi vlada morala plaćati veće kamate na nove obveznice. S obzirom da kamate po kojima vlada izdaje obveznice služe kao referentna točka za sve ostale kredite, to bi izazvalo rast kamata na kredite građanima i kompanijama, na kreditne kartice... A to bi negativno utjecalo na potrošnju i cjelokupno američko gospodarstvo.

 

U utorak su se vodeći indeksi oporavili, zahvaljujući nizu odličnih kvartalnih poslovnih izvješća kompanija

Ponajviše su ohrabrili rezultati Intela. Uz rekordne prihode, u proteklom je tromjesečju najveći svjetski proizvođač čipova ostvario 29 posto veću dobit nego godinu dana prije, pa je cijena njegove dionice samo u jednom danu skočila gotovo 8 posto.

Poslovni rezultati Applea, Yahooa i United Technologiesa također su nadmašili očekivanja analitičara. Stoga su cijene dionica tih kompanija porasle između 3 i 4,5 posto.

 

I dok su poslovna izvješća većine kompanija oraspoložila ulagače, makroekonomski su podaci razočarali

Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao na 403.000, što je manji pad nego što se očekivalo. To pokazuje da se tržište rada i dalje sporo oporavlja. Podružnica američke središnje banke Feda u Philadelphiji izvijestila je, pak, da je industrijska aktivnost na tom području prošloga mjeseca pala.

To je ulagače navelo na oprez, pa je obujam trgovanja ponovno bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu prošloga je tjedna dnevni obujam rijetko bio veći od 7 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 6.018 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,62 posto, na 7.295 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 4.021 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,94 posto, na 9.682 boda. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox