Povećanje kunskih depozita

Ukupni štedni i oročeni kunski i devizni depoziti kod banaka u Hrvatskoj, koji su na kraju svibnja iznosili 179 milijardi kuna, povećani su tijekom svibnja za 1,7 milijardi kuna ili 1 posto, i to u potpunosti zbog tečajnih promjena. Isključi li se utjecaj tečaja, devizni su se depoziti u svibnju smanjili, dok je povećanje zabilježeno samo kod kunskih depozita, pokazuju podaci HNB-a.

Takva kretanja, ističu analitičari središnje banke, nastavak su trenda prisutnog od početka godine. Kunski, štedni i oročeni, depoziti kod banaka na kraju svibnja iznosili su 37,5 milijardi kuna, i u odnosu na mjesec prije povećani su za 703,7 milijuna kuna. Devizni depoziti pak na kraju svibnja iznosili su 141,5 milijardi kuna, što je nominalno povećanje za 999,9 milijuna kuna u odnosu na prethodni mjesec. No, isključi li se utjecaj tečaja, devizni su se depoziti u svibnju smanjeni. Trošenje deviznih depozita poduzeća glavni je činitelj smanjenja ukupnih depozita. Devizni su se depoziti tog sektora od početka godine smanjili za 4,6 milijardi kuna ili 22 posto, dok su se njihovi kunski depoziti umjereno povećali, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

U isto vrijeme štedni i oročeni depoziti stanovništva blago su porasli, što je, uz utjecaj i nadalje usporene gospodarske aktivnosti, sezonski uobičajeno za to doba godine. Kunski štedni i oročeni depoziti kod banaka na kraju svibnja iznosili su 37,5 milijardi kuna i bili su za 703,7 milijuna kuna veći krajem travnja. Na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj 2010., povećani su za nešto više od 2,1 milijarde kuna ili za 6,1 posto. Sa 53,3 posto u ukupnim kunskim depozitima zastupljeni su depoziti stanovništva, koji su krajem svibnja iznosili 19,98 milijardi kuna.

Devizni depoziti građana kod banaka na kraju svibnja ove godine iznosili su 121,8 milijardi kuna

Kunski depoziti trgovačkih društava na kraju svibnja iznosili su 9,86 milijardi kuna. U ukupnim deviznim, štednim i oročenim, depozitima udio depozita stanovništva premašio je 86 posto. Devizni depoziti građana kod banaka na kraju svibnja ove godine iznosili su 121,8 milijardi kuna. Devizni depoziti poduzeća pak krajem svibnja iznosili su 16,2 milijarde kuna, što je udio od 11,5 posto u ukupnim deviznim depozitima kod banaka u Hrvatskoj. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox