Povlačenje novca iz grčkih banaka

Kompanije i potrošači u ovogodišnjoj veljači nastavili su užurbano povlačiti novac iz grčkih banaka, pokazali su objavljeni podaci Europske središnje banke, koji ukazuju da je i dalje prisutan nedostatak povjerenja u grčki bankovni sustav.

Depoziti privatnog sektora u grčkim bankama u veljači su tako smanjeni 2,7 posto, nakon njihova smanjenja za gotovo tri posto u prethodnom mjesecu. Time su ukupni depoziti pali na 170,1 milijardu eura, najnižu razinu od listopada 2006. godine, te su trenutno za 30 posto manji u usporedbi s najvišom razinom, zabilježenom u prosincu 2009. Situacija s depozitima privatnog sektora u Portugalu i drugim državama pogođenima dužničkom krizom daleko je bolja. Njihova razina u veljači je bila gotovo nepromijenjena u Portugalu i Španjolskoj, dok je u Irskoj smanjena za jedan posto a u Italiji je porasla za više od jedan posto.

Uz iznimku Portugala, depoziti u bankama svih perifernih članica eurozone lani su se blago smanjili, stoji u izvješću ECB-a. Podaci kojima su obuhvaćene sve valute nisu usklađeni sa sezonskim čimbenicima i lagano odstupaju od podataka središnjih banaka pojedinih članica, napominju u ECB-u. U navedenim podacima nisu uključeni depoziti središnjih vlada i financijskih institucija.

Prema najnovijim podacima ECB-a, banke u eurozoni u veljači su smanjile kreditiranje kompanija, sugerirajući da jeftina sredstva pribavljena kod ECB-a u prosincu i veljači nisu preusmjerena u kredite kompanijama. Kreditni plasmani prema nefinancijskim kompanijama, ključan pokazatelj kreditne aktivnosti, smanjeni su za tri milijarde eura, nakon što su u siječnju uvećani za svega milijardu eura. Na godišnjoj su razini uvećani tek 0,4 posto, nasuprot njihovu rastu od 0,7 posto u prethodnom mjesecu. ECB je putem dvije aukcije, u prosincu i veljači, bankama dodijelio jeftine trogodišnje zajmove u želji da budu u konačnici preusmjereni u kredite kompanijama i stanovništvu i da potaknu gospodarski rast. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox