Pozitivni rezultati poslovanja

Povodom 20. obljetnice poslovanja KentBank je objavila poslovne rezultate za cijelu 2017. te prvi kvartal 2018. godine.


Banka je 2017. godinu završila s ukupnom aktivom od dvije milijarde kuna, dok je dobit iznosila 5,2 milijuna kuna. Nastavak je to rasta Banke (u 2016. godini najbrže rastuća banka, rast aktive od 57%) započetog pozitivnim rezultatom u 2015. godini.

Rast plasmana od 7% značajno je pridonio rastu kamatnih prihoda, te je u 2017. godini ostvaren rast neto kamatnih prihoda za 23% u odnosu na godinu ranije. Tijekom 2017. posebna je pažnja usmjerena na povećanje prihoda od provizija i naknada te povećanje udjela depozita po viđenju u ukupnim depozitima Banke, s naglaskom na daljnjem razvoju novih proizvoda i usluga te uvođenje e-bankarstva. Tim je pristupom neto prihod od provizija i naknada povećan za 29% u odnosu na godinu ranije. Krajem 2017. godine, neto prihod od naknada dosegnuo je udio od 12,5% u ukupnim prihodima banke (krajem 2016. 10,4%). Tijekom 2017. godine zabilježen je porast broja računa od 24% na ukupno 26.600 otvorenih računa.

Ovom prilikom Ivo Bilić, Predsjednik Uprave KentBank izjavio je: „Sve ove aktivnosti utjecale su na ostvarenje pozitivnog rezultata na kraju 2017. i u prvom kvartalu 2018. godine. Fokus Banke je na rastu portfelja uz očuvanje kvalitete kreditnog portfelja te na povećanju broja klijenata, čemu je posebno doprinijela implementacija kartičnog poslovanja u 2016. godini te niza novih proizvoda i usluga – novo Internet i mobilno bankarstvo (jedno od najboljih u bankarskom sektoru), POS uređaji, DCC usluga (konverzija valuta na bankomatu), paketi za klijente te sefovi.“

U prvom kvartalu 2018. godine zabilježena  je dobit od 2,4 milijuna kuna (prvi kvartal 2017: 1,7 milijuna kuna). Prema nerevidiranim podacima u prvom kvartalu ove godine aktiva je smanjena za 0,2%, krediti su porasli za 2,5%, a ulaganja u vrijednosne papire su smanjena za 15%. KentBank i dalje ima stopu problematičnih kredita nižu od bankarskog sektora, uz jedan od najviših omjera pokrivenosti na hrvatskom financijskom tržištu. U prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal 2016. godine neto kamatni prihod je veći za 12%, a neto prihod od provizija i naknada za 18%.

Krajem 2017. godine Banke je otvorila predstavništvo u Istanbulu, s ciljem jačanja poslovne suradnje između Turske i Hrvatske. Kroz  Turkish Desk u Zagrebu i Predstavništvo u Istanbulu, Banka omogućuje malim, srednjim i velikim poduzetnicima puni pristup sveobuhvatnim rješenjima za financiranjem poslovanja, kao i pristup međunarodnim bankarskim proizvodima i uslugama. Banka ima za cilj stvarati nove poslovne prilike za poduzetnike iz Hrvatske i Turske i biti most koji će spajati gospodarstva ove dvije zemlje“, zaključio je Ivo Bilić.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox