Predstavljen novi plan reforme bankovnog sustava u Francuskoj

Foto: Shutterstock

Francuski ministar financija Pierre Moscovici u srijedu je predstavio dugoočekivani plan reformi francuskog bankovnog sektora u sklopu kojih je predviđeno odvajanje špekulativnih aktivnosti od tradicionalnih bankovnih u cilju prebacivanja odgovornosti na dioničare i smanjivanja rizika za vlasnike depozita. 

Novim planom reformi predviđeno je odvajanje rizičnih trgovinskih aktivnosti od tradicionalnih bankovnih zajmodavnih operacija. Ubuduće bi bankama bila nametnuta obveza da u zasebni ogranak izdvoje sve trgovinske aktivnosti koje poduzimaju radi ostvarivanja vlastite koristi, a ima za cilj spriječiti da se polozi koriste u špekulativne svrhe. Bankama će i dalje biti dozvoljeno osiguravati depozite za potrebe onih aktivnosti koje služe kao poticaj gospodarstvu, kao što je kreditiranje kompanija.

Prema novom planu, fond za spašavanje posrnulih banaka u Francuskoj i osiguranje depozita bit će uvećan na 10 milijardi eura, s početne dvije milijarde eura, kazao je ministar novinarima prilikom predstavljanja nacrta nove francuske bankovne reforme. Fond će prvotno raspolagati s dvije milijarde eura, a potom će njegov iznos biti uvećan na 10 milijardi eura, kazao je. Dodao je da bi se od dioničara tih banaka i nekih držatelja obveznica moglo ubuduće zahtijevati da snose troškove njihove eventualne propasti.

Novi plan reforme bankovnog sektora u drugom najvećem gospodarstvu eurozone služit će kao primjer ostatku Europe, istaknuo je Moscovici, napominjući kako Njemačka razmatra mogućnost sličnog radikalnog preustroja. Razgovarao sam s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom koji mi je kazao da se Njemačka također želi uključiti u svojevrstan proces reformi, kazao je Moscovici novinarima u Parizu. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox