Predstečajnu nagodbu zatražilo 169 poduzetnika dužnih više od 7,4 mlrd kuna

Foto: Shutterstock

Financijska agencija do sada je zaprimila 169 prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe dužnika čije obveze premašuju iznos od 7,42 milijarde kuna.  

Na 25 posto dužnika koji su predali prijedlog odnosi se gotovo 99 posto svih prijavljenih dugovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji "Novosti i iskustva primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi" u organizaciji konzultantske tvrtke PwC Hrvatska. Prema riječima savjetnice u Centru za prisilnu naplatu Fine Sandre Cindrić, u skraćenom postupku, u roku od 60 dana od otvaranja postupka (jer ukupno duguju manje od milijun kuna i imaju manje od 10 radnika) rješavat će se prijedlozi poduzetnika čije obveze zajedno iznose 93,6 milijuna kuna, a te tvrtke zapošljavaju ukupno 797 radnika.

U roku od 120 dana od otvaranja postupka, dakle u redovnom postupku (za tvrtke s dugovanjima većima od milijun kuna i s više od 10 radnika) rješavat će se prijedlozi poduzetnika koji duguju više od 7,3 milijarde kuna i imaju ukupno 5.366 radnika. Prema procjenama uoči donošenja zakona, uvjete za otvaranje postupaka predstečajne nagodbe na dan stupanja na snagu zakona, odnosno 1. listopada, ispunjavalo je čak 55.009 poduzetnika, od čega gotovo 92 posto čine velike tvrtke s visokim dugovanjima (skraćeni postupak). U idućim se godinama, kazala je Cindrić, procjenjuje da će godišnji priljev predmeta iznositi oko 19 tisuća.

Postupak predstečajne nagodbe vode nagodbena vijeća pri Fini, koja još nisu otvorila niti jedan postupak, jer 80 do 90 posto prijedloga za pokretanje postupka nema dostatnu, zakonom određenu dokumentaciju, a najčešći dokument koji nedostaje je revizorsko mišljenje. Za pripremu kvalitetnog mišljenja revizora uglavnom treba više vremena od roka predviđenog za dopunu dokumentacije (40 dana), pa se s revizorima razgovara o mogućnosti da se postupci predstečajne nagodbe otvore i prije dostave tog mišljenja, rekla je voditeljica Službe za naplatu Porezne Uprave Anđa Redžić.

Nagodbena vijeća, kojih će u prvoj godini primjene zakona u četiri regionalna centra Fine biti 60, a ostat će ih 12, postupak vode do nagodbe. Nagodbeno vijeće otvori postupak i omogući svojevrsno mirenje dužnika i vjerovnika, odnosno dobrovoljni dogovor o financijskom restrukturiranju, a ako se taj dogovor postigne, nagodba se sklapa pred nadležnim trgovačkim sudom. Ukoliko se prijedlog za otvaranje postupka odbije iz bilo kojeg razloga koji zakon predviđa, na pr. ukoliko dužnik ne dostavi sve potrebne dokumente, nadležnom trgovačkom sudu nagodbeno vijeće predlaže otvaranje stečajnog postupka, ako su ispunjeni uvjeti za stečaj. To će se predlagati i za predmete kod kojih postoje uvjeti za otvaranje stečaja, a u postupku predstečajne nagodbe nije postignuta suglasnost dužnika i vjerovnika. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox