Presedan: Ulagači plaćaju Njemačkoj da bi joj posudili novac

Njemačka je u ponedjeljak prodala 3,9 milijardi eura šestomjesečnih obveznica uz negativni prinos od -0,0122 posto što bi reklo da Nijemci više ne plaćaju kamate, nego ulagači njima  plaćaju premiju kako bi od njih posudili novac, piše Večernji list.

Njemačku se veće neko vrijeme proziva da je profitirala na dužničkoj krizi jer je pala cijena njihovog zaduživanja, a sada ne plaćaju ni minimalne kamate. Na prosinačkoj aukciji prinos na njihove obveznice bio je te 0,001 posto.

Negativna premija na njemačke obveznice govori kako su investitori spremniji izgubiti mali dio glavnice i uložiti u sigurno nego plasirati negdje drugdje i riskirati. Ulagači su posebno neskloni od plasiranja bankama na novčanom tržištu, kaže analitičar ST investa Stipe Laća.

Ekonomist Željko Lovrinčević  smatra kako je  bijeg kapitala u Njemačku znak za pogoršanje prilika u većini europskih zemalja, posebno na jugu i jugoistoku Europe. To je loše za Hrvatsku jer povećava vjerojatnog rušenja kreditnog rejtinga i traži hrabriji iskorak u konsolidaciji javnih financija i provođenju reformi. Ili to, ili hitan aranžman s MMF-om, ističe Lovrinčević. (jk)

 

Prinos na 5-godišnje obveznice 10.siječnja 2012:

Hrvatska 7,00 posto
Italija, 6,38 posto
Portugal, 15,58 posto
Mađarska 9,81 posto

 

 

Izvor: Večernji list, 11. siječnja 2012.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox