Problemi za susjede: Moody's snizio kreditni rejting Slovenije

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije s 'Aa2' na 'Aa3', uvrstivši je ujedno na razmatranje radi mogućeg dodanog sniženja, pri čemu u agenciji ukazuju na probleme u bankovnom sektoru, sniženu srednjoročnu prognozu gospodarskog rasta i neizvjesnosti oko smanjenja javnog duga.

Dosadašnji je slovenski rejting bio na snazi četiri godine. Agencija ga je u lipnju 2006. povisila s 'Aa3' na 'Aa2'. Sljedeće godine promijenila je prognozu iz 'stabilne' u 'pozitivnu', da bi je 2009. ponovo vratila u 'stabilnu'.

U Moody'su ocjenjuju da su se rizici za budući gospodarski rast Slovenije povećali zbog smanjenjene potražnje u EU, teškoća u slovenskom realnom sektoru, osobito građevinskoj industriji, te zbog slabih plasmana slovenskih banaka kojima je sada potrebna potpora države. Navode također da ranjivost bankarskog sustava predstavlja predstavlja značajan rizik za ekonomski rast Slovenije.

Agencija upozorava da će buduće ocjene slovenskog kreditnog rejtinga temeljiti na realizaciji fiskalne stabilizacije i provođenju strukturnih reformi, smanjivanju javnog duga u srednjeročnom razdoblju, a analizirat će i utjecaj trenutačnih političkih neizvjesnosti i opće situacije u eurozoni. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox