"Prodaju Agrokoru teško bi opravdala bilo koja vlada"

Prodaju Mercatora njegovu hrvatskom konkurentu Agrokoru teško bi mogla opravdati bilo koja vlada, bilo lijeva bilo desna, tvrdi u ljubljansko "Delo". 

Prodaju najvećeg trgovačkog poduzeća Agrokoru teško bi mogla objasniti građanima bilo koja vlada. Zato se svi akteri trude svim silama da se odluka donese u vrijeme kad nema vlade. Pri tome interesne skupine koje su za prodaju i protiv nje izvode jake pritiske na prodajni konzorcij, navodi vodeći slovenski list.

Dva bloka

Blok koji je protiv prodaje Mercatora predvode "lijeve elite" iz dosadašnje vlade, a blizu su im Zoran Janković, predsjednik države Danilo Tuerk i direktor Mercatora Žiga Debeljak, no prodaja Mercatora ne bi bila mnogo izvjesnija niti ako bi se formirala vlada desnog centra, navodi "Delo".

"Delo" uz to ponavlja razloge koje su se u Sloveniji redovito iznosili protiv prodaje Mercatora hrvatskom konkurentu, osobito tvrdnju da bi se u težem položaju našli dosadašnji Mercatorovi dobavljači, te da bi nakon operacije preuzimanja Agrokor "financijski iscrpio" Mercator u nastojanju da što prije smanji svoje zaduženje prema bankama. Banke kreditori od Agrokora traže da svoj odnos neto financijskog duga i "cash flowa" smanji sa sadašnjih 4,1:1 na omjer 3,75:1, navodi ljubljansko "Delo".

Zbog približavanja roka u kojem bi slovenski trgovački lanac Mercator trebao dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško (PL), u Sloveniji se u medijima ponovo aktualizira pitanje hoće li tim potezom uprava slovenskog trgovačkog lanca onemogućiti ponudu Agrokora za kupnju 52 posto dionica Mercatora. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox