Radnici Dalekovoda traže plaće

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Radnici Dalekovoda zatražili su danas isplatu zaostalih plaća za rujan, listopad i studeni, a ne budu li isplaćene do sredine idućeg tjedna prijete prosvjedom, štrajkom i zabranom ulaska članovima uprave u prostorije tvrtke. 

Ne budu li plaće isplaćene, idemo na ulice i stajemo s poslom, rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević novinarima, okružen desecima radnika Dalekovoda ispred porte Dalekovoda na zagrebačkom Žitnjaku. Dragičević je ustvrdio da su za neisplatu plaća najodgovorniji bivša uprava i banke - vjerovnici Dalekovoda koje plijene prihode tvrtke zbog neredovite otplate kredita. Stoga nisu isključeni prosvjedi ispred sjedišta tih banaka, upozorio je sindikalac.

Banke je prozvao i predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević koji kaže da one sada ubiru trud radnika Dalekovoda. Okupljeni radnici povicima i skandiranjem tražili su odgovornost bivše uprave te upozorili da plaća nema iako se radi u tri smjene, a proizvodi redovno odlaze u izvoz. Glasnogovornica Dalekovoda Ivana Radić izjavila je da uprava već dva mjeseca pokušava s bankama dogovoriti poček za otplatu dugovanja. Kaže da dio banaka okupljen oko Zagrebačke banke na to pristaje, ali skupina manjih banaka još se nije izjasnila o tom prijedlogu. Dalekovod se nada dobrovoljnoj nagodbi, no sve je manje vremena i zato poziva vjerovnike na dogovor, kaže Ivana Radić.

Otvaranje postupka predstečajne nagodbe 

Dalekovod je prije dva dana izvijestio da je sredinom studenog predao prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u kojem stoji da su ukupna dugovanja te tvrtke na dan predaje prijedloga iznosila više od 1,56 milijardi kuna. Prema podacima Financijske agencije (Fina), Dalekovod je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe predao 14. studenog, a Nagodbeno je vijeće donijelo rješenje kojim se Dalekovod poziva da u roku od 40 dana dostavi dokumentaciju koja nedostaje za pokretanje postupka, sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

U prijedlogu za otvaranje postupka navodi se da je Dalekovod, koji ima 760 zaposlenih, uvjete za pokretanje postupka predstečajne nagodbe stekao u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odnosno 1. listopada ove godine, i to zbog insolventnosti, odnosno prezaduženosti. Račun Dalekovoda u blokadi je od 29. listopada ove godine, kada su iz te tvrtke objavili da uprava poduzima sve neophodne mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka blokade.

Dalekovod je jučer, na upit Zagrebačke burze, ponovio da je predao zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, ali da još nije donijeta odluka o otvaranju predstečajne nagodbe te da traju razgovori s vjerovnicima oko dobrovoljne nagodbe. U slučaju postizanja dobrovoljne nagodbe otklonili bi se razlozi za vođenje predstečajne nagodbe, ističu iz Dalekovoda. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox