Rast cijena poljoprivrednih proizvoda, posebno povrća

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 1,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene biljnih proizvoda bile manje za 1,1 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda više za 3,6 posto.

Po podacima DZS-a, cijene žitarica u drugom su tromjesečju ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine smanjene za 13,2 posto, cvijeća i sadnica za 10,1 posto, a cijene krmnog bile su niže za 1,4 posto. No, visok rast, za 32,4 posto, statistika bilježi kod proizvođačkih cijena povrća.

Prosječne proizvođačke cijene voća u drugom su tromjesečju ove u odnosu na drugi lanjski kvartal bile više za 4,5 posto, krumpira (uključujući sjemenski) za 3,5 posto, a cijene maslinovog ulja porasle su za 5,6 posto. Statistika u drugom trojesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi rast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda za 3,6 posto.

Kod žive stoke, porasle su cijene svinja za 11,8 posto, goveda za 9,4 posto, ovaca i koza za 4,2 posto, dok su cijene peradi manje za 1 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u drugom u tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile niže za 3,1 posto, dok su cijene konzumnih jaja porasle za 1,4 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u drugom su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 3,7 posto. Pritom su cijene stočne hrane porasle za 1,6 posto, a sjemena i sadnog materijala za 9,2 posto.

Poljoprivrednici su u drugom tromjesečju skuplje plaćali i gnojiva i energiju, s obzirom da je cijena gnojiva bila za 7,4 posto viša nego u drugom tromjesečju lani, a energije i maziva više za 12,4 posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox