Rast franka prijeti platišama kredita u švicarskoj valuti

Nedavni rast vrijednosti švicarskog franka ozbiljno je zaprijetio platišama kredita u švicarskoj valuti, osobito brojnim u istočnoj Europi, jer njihove rate stalno rastu istodobno s rastom vrijednosti franka.

 

 

Nižim kamatnim stopama do većih tečajnih rizika

Velik broj stanovnika istočne Europe pohrlio je 2004. dizati kredite u švicarskim francima koji su bili privlačni zbog niže kamatne stope od one u njihovoj domovini. No zbog nižih kamata izložili su se tečajnom riziku - rekao je Marcus Hettinger, devizni stručnjak u banci Credit Suisse.

U prvom tromjesečju 2010., udio kredita u francima u odnosu na ukupan broj kredita u nebankarskom sektoru porastao je na 34,3 posto u Mađarskoj, 20 posto u Poljskoj, 13,6 posto u Austriji i 13 posto u Hrvatskoj, po podatcima koje je prikupila švicarska banka UBS.

 

Financijska kriza je 2007. počela ugrožavati taj sustav

Po količini novca, Poljaci su uzajmili najviše, 53 milijarde švicarskihi franka, zatim Mađari (36 milijarda), pa Hrvati (7 milijarda), dodaje zueriška banka. Snažan pad vrijednosti domaćih valuta i jačanje franka otežali su stanje za mnoge dužnike.

Zbog širine fenomena, dotične zemlje su reagirale. Tako je austrijsko tijelo za nadzor financijskih tržišta (FMA) 2008. preporučilo da se takva vrsta zajmova više ne komercijalizira i u ožujku 2010. je definirala stroge norme za njihovo odobravanje. Nekoliko hrvatskih banaka je pak smanjilo kamate na te kredite i ponudilo njihovu konverziju u euro.(Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox