Razlika u plaćama između muškaraca i žena

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U prva tri mjeseca 2013. godine prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.399 kuna što je 1,9% niže nego u posljednjem kvartalu 2012. Međutim, pribrojimo li neto plaći i bonuse i božićnice tada je visina prosječne plaće 5.494 kune. Najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 62% višom, odnosno 52% višom,  plaćom od prosječne. Najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-39%), uslužnim zanimanjima (-30%) i tekstilnoj industriji (-32%). Administrativni radnici imaju plaću 20% nižu od prosječne.

Razlika u visini plaća muškaraca i žena dodatno se smanjila U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 6% višu plaću od žena, što je manja razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je iznosila 9%. Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 97% u odnosu na srednju stručnu spremu. U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 23% višu plaću od prosjeka. Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 60% više od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 17% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže od prosjeka za 6%. Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 7% su više od prosjeka. Plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi također su više od prosjeka, i to za 2%. Zaposleni u udrugama imaju najniže plaće (-12% u odnosu na prosjek). I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13% ispod prosjeka, a u velikim su tvrtkama, s 1.000 i više zaposlenika, 9% veće od prosjeka.

Najniže prosječne plaće imaju Slavonci Kada usporedimo plaće prema državama koje sudjeluju u istraživanju (Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini), Hrvatska ima najvišu prosječnu plaću. Gledano prema županijama, najniže plaće od siječnja do ožujka 2013. zabilježene su u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, čak 17% ispod prosjeka. Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće 3% više od prosjeka.

Visina plaće prema županijama

 

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka Nije otkriće da plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 8% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 2% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 9% viša od prosječne. (PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox