RBA analitičari: Zadnji kvartal bit će posebno izazovan

Konačni podaci DZS-a o BDP-u za prvo tromjesečje ove godine potvrdili su prvu procjenu pada od 1,3% u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Posljednja objava donosi i reviziju podataka za 2010. i 2011. godinu prema kojoj su podaci za 2010. revidirani u smjeru nešto snažnijeg pada od prethodnih rezultata (/1,4% u usporedbi s /1,2%), dok je za prošlu godinu potvrđena stopa rasta od 0% (ranijom revizijom realna godišnje stopa pada u 2009. je revidirana na /6,9%).

Prema sastavnicama potrošnje očekivano je najsnažniji pad zabilježen kod bruto investicija u fiksni kapital. Pad investicija od 2,8% godišnje predstavlja nastavak negativnog trenda već trinaesto uzastopno tromjesečje. S obzirom da su rashodi države u prvom tromjesečju smanjeni, negativan doprinos je očekivano ostvarila i državna potrošnja koja je pala za 1,5% godišnje.
Iako smo očekivali da bi doprinos osobne potrošnje kućanstava mogao biti blago pozitivan, on je blago negativan uz godišnju stopu pada od 0,3%.

Neto izvoz ublažio rezultate 

Negativni trendovi ublaženi su jedino rezultatima neto izvoza s obzirom da je izvoz roba i usluga zabilježio nešto višu stopu rasta od uvoza roba i usluga (2,4% vs. 1,1%). Tako su nepovoljna kretanja u robnoj razmjeni (blagi nominalni pad robnog izvoza uz istovremeni blagi nominalni rast robnog uvoza) nadoknađena povoljnim kretanjima na računu usluga. U ovoj godini očekujemo realni pad BDP/a od 1% godišnje, s izraženijim negativnim kretanjima u prvoj polovini godine. Ipak, postoje rizici nešto snažnijeg pada, koji ne ovise samo o domaćoj potražnji, već i vanjskim čimbenicima.
Prvi podaci za drugo tromjesečje upućuju na snažniji pad nego u prvom tromjesečju, a nakon (prema našim očekivanjima) pozitivnog trećeg tromjesečja (zbog utjecaja dobre turističke sezone), zadnje tromjesečje će biti posebno izazovno, smatraju analitičari RBA. (jk) 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox