Referentna kamatna stopa na 4,74

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o daljnjoj primjeni osnovne referentne stope u iznosu od 4,74 posto, jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od ±15 posto od stope utvrđene 1. siječnja, izvijestili su iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Stoga se naprijed navedena stopa primjenjuje i dalje od 1. srpnja.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u rujnu, listopadu i studenom prethodne godine.

Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

Osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine, ukoliko će prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca odstupati više od ±15 posto od zadnje utvrđenog prosjeka, navodi se u priopćenju Agencije. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox