Rezultati MOL Grupe za prvo tromjesečje

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2021. godine. MOL Grupa u prvom je tromjesečju 2021. ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu 664 milijuna američkih dolara, što je 7 % više u odnosu na isto tromjesečje lani, unatoč trećem valu pandemije bolesti Covid-19 i posljedičnim ograničenjima putovanja i uvođenju restriktivnih mjera u srednjoj i istočnoj Europi. Rezultatima su pridonijeli snažan porast cijena nafte i plina, rekordne petrokemijske marže i dobri rezultati Usluga kupcima. MOL Grupa generirala je pojednostavljeni slobodni novčani tok od 383 milijuna dolara, što predstavlja porast od 17 % na godišnjoj razini.


 Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi: U prvom smo tromjesečju 2021. ostvarili EBITDA u iznosu većem od 660 milijuna dolara, što predstavlja veliko postignuće s obzirom na situaciju s pandemijom tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Taj je snažan učinak rezultat prethodnih strateških inicijativa u kombinaciji s našim otpornim integriranim poslovnim modelom. Posebno mi je drago što vidim dobre rezultate i u petrokemijskom sektoru i u Uslugama kupcima, koji čine dva važna stupa naše transformacijske strategije.

Prije točno godinu dana rekao sam da smo ušli u razdoblje nesigurnosti, ali mi u MOL-u definitivno smo naučili kako se prilagoditi te smo iz krize izašli još jači. S obzirom na cijepljenje i postupno ublažavanje mjera u našoj regiji, imamo razloga za optimizam. Drago mi je da je isplata dividendi nastavljena nakon što je prošle godine bila otkazana, jer dobre rezultate dijelimo s našim ulagačima.

 Prvo se tromjesečje pokazalo kao još jedna prekretnica u povijesti Grupe. Objavili smo strategiju „Shape Tomorrow“ 2030+, kojom će se dodatno ubrzati tempo i razmjer naše transformacije kako bismo bili ključni igrač u niskougljičnom, kružnom gospodarstvu u regiji SIE. Uvjeren sam da nam ovi rezultati pružaju snažan temelj na kojem ćemo moći oblikovati gospodarstva sutrašnjice zajedno s našim dionicima.

 

  • U Istraživanju i proizvodnji EBITDA je dosegnula 307 milijuna dolara, što predstavlja porast od 66 % u odnosu na rezultate ostvarene u prvom tromjesečju lani te 70 % u odnosu na rezultate u četvrtom tromjesečju 2020. Dobri su rezultati bili potaknuti stalnim rastom cijena nafte i plina i doprinosom polja ACG u Azerbajdžanu. Obujam proizvodnje od 116,7 mboepd bio je nešto niži nego u prethodnom tromjesečju, no 6 % viši na godišnjoj razini, zahvaljujući proizvodnji s polja ACG. U usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. doprinos Istraživanja i proizvodnje u pojednostavljenom slobodnom novčanom toku udvostručen je na 218 milijuna dolara.
     
  • U Rafinerijama i marketingu čista CCS EBITDA dosegnula je 254 milijuna dolara, što je 14 % manje u odnosu na isto razdoblje lani, uslijed smanjenog volumena rafinerijske proizvodnje uzrokovanog ograničenjem kretanja i nižim rafinerijskim maržama. Taj je pad djelomično ublažen snažnim rezultatima u petrokemijskom sektoru jer je integrirana petrokemijska marža porasla za 74 % na godišnjoj razini, dosegnuvši 873 eura po toni u ožujku 2021. Krajem prvog tromjesečja postotak dovršetka projekta Poliol premašio je 79 %.
     
  • EBITDA u Uslugama kupcima u američkim dolarima u prvom je tromjesečju povećana za 30 % te je dosegnula rekordni rezultat od 115 milijuna dolara, najvećim dijelom zahvaljujući većem doprinosom goriva i negoriva te smanjenju operativnih troškova. Smanjena kapitalna ulaganja dovela su do 45 % višeg slobodnog novčanog toka u odnosu na isto razdoblje lani. Taj je dobar rezultat ostvaren unatoč smanjenoj prodaji goriva uslijed ograničenja putovanja u trećem valu pandemije u regiji SIE. Broj lokacija restorana Fresh Corner povećan je s 955 krajem 2020. na 984 u prvom tromjesečju 2021. U prvom tromjesečju 2021. godine MOL je sklopio sporazum s podružnicom kompanije Marché International AG o kupnji kompanije koja upravlja s devet restorana povezanih s maloprodajnim mjestima u Mađarskoj pod robnom markom Marché.
     
  • U plinskom poslovanju u prvom je tromjesečju 2021. ostvarena EBITDA od 48 milijuna dolara, što predstavlja pad od 33 % na godišnjoj razini. To je posljedica pada prihoda od tranzita i reguliranih prihoda, uslijed materijalnog smanjenja prekograničnih kapaciteta i potražnje za transportom. PS/SM
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox