Rohatinski: Ako ne smanjimo rashode za 9 mlrd. kuna bit ćemo kao Grčka

Fiskalna konsolidacija nema alternativu, pitanje je samo koliko intenzivna, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski koji se zalaže za snažniju konsolidaciju koja podrazumjeva smanjenje tekućih proračunskih rashoda u 2012. za 9 milijardi kuna.

Za nas u HNB-u nema dileme - konsolidacija je nužnost, kazao je Rohatinski na konferenciji za novinare.

Upozorava, naime, da će, nastavili se kao do sada, za dvije-tri godine fiskalni deficit skočiti sa 6 posto na više od 7,5 posto BDP-a, javni dug bi u 2014. premašio 75 posto BDP-a, rezultat bi bio rušenje kreditnog rejtinga i nemogućnost vanjskog zaduživanja po relativno prihvatljivim razinama, gubitak devizni rezervi i duga recesija.

To već sliči na grčki scenarij, iako na nešto nižim razinama. To je opcija koju uopće ne uzimamo u obzir, kazao je.

Dva scenarija

Opširno je predstavio dva moguća scenarija fiskalne konsolidacije - minimalne i snažnije fiskalne prilagodbe.

Prvi se temelji na primjeni Zakona o fiskalnoj odgovornosti i smanjenju proračunskih rashoda za oko jedan posto BDP-a godišnje, odnosno smanjenju tekućih rashoda za oko 6 milijardi kuna u 2012. No, fiskalna bi konsolidacija u tom scenariju bila skromna, to možda ne bi bilo dovoljno za održanje rejtinga.

Scenarij snažnije fiskalne prilagodbe predviđa smanjenje rashoda opće države u idućoj godini za 1,5 posto BDP-a, a da bi se to moglo učiniti potrebno je tekuće rashode smanjiti za 9 milijardi kuna u idućoj godini, kazao je Rohatinski.

Teška 2012.

To je naš stav. Kada ćemo razgovarati s vladom otvoreno ćemo ga iznijeti, kazao je Rohatinski na upit da li će se središnja banka i u razgovorima s novom vladom zalagati za snažniju fiskalnu konsolidaciju.

Sve ovo ukazuje da će 2012. biti jako teška i uopće ne očekujemo bilo kakav rast BDP-a u idućoj godini, čak je vjerojatnije njegovo smanjenje, ističe guverner. (Hina/jk)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox